9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Бургаският бизнес внесе 65 млн.лв. повече ДДС за 9-те месеца

С 65 млн.лв. повече ДДС за деветте месеца на годината в сравнение с 2011 г. са внесли  в Републиканския бюджет фирмите от областите Бургас, Ямбол и Сливен, съобщиха от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас.  Реално постъпилата сума в хазната е  186 млн.лв. Общият размер на данъчните основи за облагане с ДДС за 9-месечието се е увеличил в сравнение със същия период на миналата година с 12 на сто.

 Същевременно за отчетния период на регионалния бизнес в срок и без забавяне са възстановени 92 млн.лв., със 7 млн.лв. повече от 2011 г.

Резултатите се дължат както на нарасналата коректност и доброволност при заплащането на данъчните задължения, така и на завишения контрол от страна на приходното ведомство, особено по време на активния летен туристически сезон. Стотици милиони левове са излезли на светло, десетки фирми са се регистрирали по ДДС след като са преминали задължителната граница за това. От друга страна дистанционната връзка на касовите апарати с приходното ведомство е изиграла важна роля по отношение добросъвестността при декларирането на оборотите, коментираха от НАП Бургас.

За 9-месечието са събрани и 227 млн.лева осигуровки, с 22 млн.лв. повече от деветте месеца на миналата година. От продажба на конфискувани движими и недвижими вещи  в НАП Бургас са постъпили 1,4 млн.лв.

„За мен е важно, че бургаският бизнес става все по-коректен и стриктен в заплащането в срок на дължимите данъци и осигуровки. Проблемите с просрочията разрешаваме предимно с взаимноприемливи споразумения за разсрочено плащане. Крайните мерки на принудителното събиране задействаме действително само в крайни случаи”, коментира директорът на ТД на НАП Бургас Румен Шарпов, който изрази увереност, че бургаската териториална структура ще изпълни на 100 процента годишния план.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук