13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Бургаският духов оркестър се качва на Петрова нива, военният от Сливен поискал 2000 лв.

На празничната проверка-заря в историческата местност Петрова нива утре ще свири духовият оркестър на община Бургас. Музикантите веднага откликнали на поканата от кмета, който се отказал да ползва услугите на сливенската военна брассекция. За участието си на събора от оркестъра, който е на подчинение на Министерството на отбраната, му поискали 2000 лв. за свирнята и нощувките.

Петрова нива, паметник

„Жалко, че за такова събитие, което е в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание, всичко става с толкова мъки. А то е с общонационално значение, а не само за жителите на Странджа“, възмущава се кметът Илиян Янчев.
Той е подразнен и от предупреждението, което му отправила от Районната прокуратура в града.

Държавното обвинение направи забележка на кмета, че общината няма право да събира пари за възстановяване паметника на Петрова нива, защото той е държавен. Скандалът гръмна дни преди тържествата на историческата местност по случай 111-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Дарителската кампания, подета от градоначалника, тръгна преди няколко месеца и досега в дарителската сметка са постъпили 43 хил. лв. при необходими 70 хил. лв, пише 24chasa.bg

„Прокуратурата ме уведомява, че мемориалът е държавен и не ми е работа да събирам парите. Само, че аз не ги взимам за себе си, а да ги приведем на Министерството на културата, за да обявят обществена поръчка за укрепването му. Да бяха дали те средствата, а отпуснаха само 3500 лв. По принцип мемориалът е със статут на културен паметник, но имаме за него акт за публична общинска собственост, така че и земята и мемориалът са наши“, коментира кметът Илиян Янчев. И добави, че през 1958 г. е бил издигнат с благотворителен труд, а не от държавата.

Паметникът на Петрова нива се пропука вертикално по средата като цепнатината от върха му вече е достигнала до средата на корпуса му. Тъй като вече се смята за опасен, за тържествата в събота вечер общината е решила да го отцепи със сигнална лента, за да не се доближават хората до него.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук