16 C
Бургас
събота, септември 21, 2024

Бургаският екошеф си тръгва заради скандала с дюните в Несебър

Несебърските дюни взимат главата и на бургаския екошеф, освен на началника на агенцията по горите. С поста си ще се раздели директорът на РИОСВ в Бургас Бойчо Георгиев, съобщава сайтът vsekiden.bg. За да не бъде възстановен от съда на работа след два месеца обаче, няма да бързаме, а ще изпипаме нещата, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

a033850ace788eb8268672ab56adfaf6Бургаската еко инспекция е дала документ, че теренът от 29 декара не е част от Натура 2000 и че не е необходимо да се прави ОВОС преди да се даде разрешение за строителство.

Премиерът Бойко Борисов още сутринта днес обяви, че най-вероятно ще бъде освободен от поста шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев заради скандалната сделка. По-късно за уволнението потвърди земеделският министър Мирослав Найденов след среща с екоорганизации при премиера за скандала с дюните край Несебър. На нея присъстваха и министрите Лиляна Павлова и Нона Караджова.

 

Освен уволненията изпълнителната власт обяви отново и какви законови промени ще предприеме, за да няма втори „Дюнигейт“. Най-важната ще залегне в Закона за Черноморското крайбрежие.

 

Ще се заложи пълната забрана на строителство върху дюни, независимо дали са частна или държавна собственост – не само в зона А, но и в зона Б, обясни Лиляна Павлова. Освен това ще се забрани на защитените терени да се променя предназначението.

 

Както премиерът Борисов предложи, ще се създаде и анкетна комисия в парламента. Тя ще прегледа всички сделки с държавна и общинска собтвеност от 2003 г. досега.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук