15.4 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Бургаски лекари излизат на протест

Бургаски лекари се присъединяват към Еропейския ден на протест на лекарите 15 май, обяви Д-р Антон Григовор, председател на БЛС- Бургас. Протестът ще е символичен, медиците ще изпълняват задълженията си, но ще носят протестни ленти. „Мотото на протеста е „Нека ги спрем“.

 

www.zdravnaposhta.net
www.zdravnaposhta.net

 

Спиране на корупцията, по-добри условия за работа, достойно заплащане, достатъчно средства за здравеопазване. Това са най-общо исканията на колегите от Европа, към които и ние се присъединяваме“, каза д-р Григоров. На лекарския събор в Златни пясъци е било взето решение към общоевропейските искания да се прибавят и повече средства за здравеопазване, отмяна постановление на МС за 28 април, който урежда начина на заплащане на медицинската помощ от страна на НЗОК, спиране на репресиите върху лекарите, по-добри условия на труд и достойно заплащане. Предвижда се голям протест в София на 30 май и на него също ще участват лекари от Бургас като д-р Григоров се надява да има максимално широко присъствие там. 

Заради ниското заплащане продължават родни специалисти да предпочитат да практикуват професията зад граница. Само от отделението по Реанимация, което д-р Григоровя завежда има петима лекари, които работят в Германия и Англия, а още няколко подготвят документи да заминат. Според лекарят причините за това са комплексни. „Хората заминават не само заради заплащането, въпреки че е достатъчно сериозен мотив, но освен това и условията, при които се работи в страните от ЕС, специализацията, продължителното следдипломно обучение, възможностите за кариерно израстване и развитие на колегите“, посочи специалистът.

Агенция „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук