13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Бургаски съдия и тийнейджъри в разговор за Конституцията

Открит урок за Конституцията на Република България се превърна в оживена дискусия между съдията от Административен съд- Бургас Румен Йосифов и учениците от ГПРЕ „Г. С. Раковски“. Десетокласниците и магистратът участват в Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, която цели повишаване правната култура на младите хора.

22.03.2017 Лекция 5

В началото на срещата Съдия Йосифов въведе в темата учениците като акцентира върху Конституцията на САЩ, която е първата в света и след това направи кратка ретроспекция на създаването на Българския основен закон. Магистратът пренесе аудиторията по време на Учредителното събрание във Велико Търново пред 1879 г., когато е приета Първата Българска Конституция известна като Търновската. „Сградата, в която се провежда Учредителното събрание на новата българска държава и е приета Конституцията й, е дело на прочутия майстор Кольо Фичето и до днес тя внушава чувство на национална гордост“, каза лекторът и препоръча на младите хора да не пропускат да я разгледат. Актуалният въпрос за бежанците в България и в Европа съдията свърза с историята, като напомни, че Бургас е град на бежанци, а в Търновската конституция българските нотабили са написали, че „робът, който стъпи на българска земя, свободен става“.

Магистратът разтълкува важни текстове от Конституцията, регламентиращи основните права и задължения на гражданите и обясни какво означава правото да избираш властта, която да те управлява. Съдия Румен Йосифов призова учениците да участват в разговора, което отприщи буря от въпроси и мнения. Дискусията премина през теми за ценностите на демокрацията, българското гражданство и помощите за отглеждане на деца. Младите хора се интересуваха от наказанията за престъпления, извършени от чужди граждани у нас и за правосъдието при отнет човешки живот. Будни и ентусиазирани десетокласниците не спряха да питат и след края на учебния час, а съдия Йосифов ги покани да присъстват на заседание в Административен съд – Бургас, за да придобият реална представа за случващото се в съдебната зала и да видят разликата между наказателно и административно дело.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук