15.4 C
Бургас
четвъртък, май 23, 2024

Бургаски състезател представя страната ни на Балканиада по конен спорт в Истанбул

Сияна Базотева от ККС „Кан Крум – Бургас” зае 3-то място в крайното класиране на Държавното първенство по конен спорт за деца и юноши до 18 години. Републиканското първенство се проведе от 23 до 25 август в село Войводиново край Пловдив. В спор за шампионската титла при децата участваха 25 състезатели от цялата страна, а в категория „юноши” – 15.

Състезанията се провеждаха на трева. Това е необичаен и по-труден за поддържане, но все пак класически терен за провеждане на турнири в най-атрактивната дисциплина в конния спорт – прескачане на препятствия.

Републиканското първенство по конен спорт се проведе в три дни. В първия ден състезателите положиха теоретичен изпит и получиха оценки за стил. Скачанията бяха през 2-рия и 3-тия ден, като грешките се сумираха и състезателят с най-малко нарушения бе излъчен за републикански шампион при децата.

Сияна Базотева от ККС „Кан Крум – Бургас” и Владимира Желева от ККС „Пиргос Бургас” представиха морския град на Републиканското първенство във Войводиново. Сияна показа добра подготовка в първия ден като не допусна грешки и спечели максимална оценка.

През 2-рия състезателен ден бургазлии се представиха колебливо, но в последния  – 3-ти ден – се мотивираха показаха отлични умения, като Сияна зае 1-вото а Владислава – 2-рото място. Така, след равносметката от трите дни на шампионата, Сияна Базотева се класира на  3-тата позиция в крайното класиране.

„Хубаво е, че Сияна успя да се мобилизира и да победи в последния ден на Републиканското първенство. Теоретичните изпити и оценките за стил имат малка тежест при крайното класиране, но точно те помогнаха в последния ден от състезанието, при равни други условия, Сияна, да се класира на 3-то място в крайното класиране”, каза инж. Георги Базотев, председател на ККС „Кан Крум – Бургас”. Той допълни, че възрастта и опитът са от значение и в конния спорт. Сред класиралите се в почетната тройка Сияна бе най-малка и има още 1 година да се състезава в категория деца, докато новия републикански шампион Ирина Николова и класиралия се на 2-ро място от догодина ще се състезават в по-горната категория –  „юноши”.

Държавното първенство бе втората част от цикъла Бургаско състезание – Републиканско първенство – Балканиада. Последният турнир  от тази поредица – Балканиадата ще се проведе в края на тази седмица в Истанбул.

„За Балканиадата имаме сформиран отбор в категорията „деца”, а при юношите България ще разчита на индивидуалните представяния на Сияна Цончева и Георги Железчев. При децата в Истанбул ще участват, както одобрените преди Републиканското първенство състезатели за национален отбор, така и класиралите се на първите места в шампионата”, каза още инж. Базотев.

Бургаският представител в детския национален отбор е Сияна Базотева от „Кан Крум – Бургас”. Състезанията в тази категория ще се провеждат в петък, събота и неделя от 09:00 часа.

„Видимо добрите резултати на бургаските състезатели се дължат, както на добрата тренировъчна схема и на въведените новости в подготовката, така и на подходящия климат в Бургас, който позволява да се тренира целогодишно. Темата е много актуална, защото на дневен ред в момента е въпросът за преместване на конната база край Банево. Това, което ни вълнува е дали горския масив в Минералните бани ще позволява тези тренировки”, каза още председателят на бургаския клуб, който е и един от най-големите радетели на конния спорт в морския град.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук