11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Бургаски ученик спечели златен медал на Международна олимпиада по астрономия

Бургас гледа не в краката си, а към звездите … през очите на Стефан Иванов. Той е ученик в IX клас от Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ и неотдавна спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата по астрономия, която се проведе в град Казан, Русия. Там се представи отлично целият български отбор, завърнал се у дома с един златен, два сребърни и един бронзов медал.

Стефан представя достойно у нас и по света школата по астрономия и астрофизика към ПМГ Бургас. Тя е основана през 2010 година и оттогава развива интереса на учениците в областта на астрономията. В програмата ѝ влиза подготовка за Националната олимпиада по Астрономия и обучение за реална работа с телескопи и наблюдателни данни. След пет години на усърдна работа, школата се наложи като една от най-успешните в България. Общо шест нейни ученици са достигали до разширения състав на Националния отбор по Астрономия, а двама от тях и до международна олимпиада.

През 2014 г. Христина Илиева е първият участник от школата, който представя България на Международната олимпиада по Астрономия и Астрофизика в Румъния. Същата година Стефан Иванов получава квота за Международната олимпиада по Астрономия в Киргизстан, където завоюва бронзов медал в младша възрастова група. В Русия той спечели златото при старшата възраст, а български ученик стана абсолютен победител в такова състезание за първи път.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук