12.1 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Бургас въвежда модерно сметопочистване

Община Бургас внедрява нови модерни методи за почистване и събиране на отпадъците. Те са базирани на използването на нова техника и съдове за смет, които имат много по-добри характеристики от използваните до момента.
Предстои в Бургас да бъдат поставени още 5 нови подземни контейнера за смет. В момента такова съоръжение функционира на ул. „Сливница“, до площад „Тройката“. Съдовете ще са с вместимост от 12 куб. метра. Два от тях ще са разположени до църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Други два ще обслужват района на ул. „Батенберг“. Тези контейнери позволяват разделно събиране на отпадъците, заемат малко място от надземната част и са лесни за използване.
9 модерни мобилни центъра за събиране на отпадъци ще заработят в Бургас. 3 от тях ще влязат в експлоатация до края на месеца. По един от тях ще има в комплексите „Възраждане“ и „Лазур“, а третият ще е в централната част на града. В мобилните центрова ще може да се изхвърлят всякакъв тип отпадъци – електрооборудване, опасни и битови отпадъци. Центровете ще бъдат разположени в различни зони на града като през няколко дни позицията им ще бъде променяна за удобство на хората. Съоръженията ще могат да работят автономно без външно ел. захранване. Мобилността им пък дава предимство и така се спестяват средства за изграждането на специализирани площадки. Изграждането на мобилните центрове е част от програмата за въвеждане на система за безвъзмездно събиране на отпадъците.
Сметопочистващата фирма в Бургас вече разполага с нова техника, която има възможност за събиране на едрогабаритни отпадъци. Друга специална машина ще се използва за почистване на различни настилки. Тя използва пясъчна струя, която премахва наслоените замърсявания.
Поддържането на площадите и пешеходните зони ще се осъществява без замърсяване на въздуха. Електрическа тротоарна метачка ще почиства градските пространства, задвижвана от акумулаторни батерии. Така в атмосферата няма да се изхвърлят вредни газове.
Представянето на новата техника е част от Дните на екологията. На събитието присъства зам.-кметът Красимир Стойчев
„Модерните методи за поддържането на приятна и чиста градска среда са част от програмата на Община Бургас за управление на отпадъците“, каза зам.-кметът по опазване на околната среда и европейски политики Атанаска Николова

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук