22.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Бургас – един от фаворитите в борбата със СПИН

Мобилна лаборатория за безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН ще бъде разположена в близост до КЦ „Морско казино” тази вечер от 19.00 часа. Тестовете ще се правят в рамките на националната АНТИСПИН кампания, която се провежда по програма, финансирана от Глобалния фонд за борба със заболяването. Координацията й у нас е поверена на Здравното министерство и близо 20 неправителствени организации. По традиция, кампанията бе открита в Бургас за десети пореден път. Тази вечер от 21.00 часа на открита сцена „Охлюва” ще бъде показан и тематичен филм.

„Спазваме традицията и тази година започваме кампанията от Българското Черноморие. Нашите екипи и партньори ще посетят още  19 големи области в страната. За целите на програмата са раздадени близо 20 000 теста за СПИН, хиляди презервативи. Подготвени са и специални брошури”, каза на среща в Бургас директорът на програмата, д-р Тонка Върлева. По думите й,  консултациите ще се осъществяват с пред и след тестово изследване. Първата стъпка е изследването в мобилните кабинети. За нуждите на кампанията през тази година са осигурени 19. Изследванията ще се правят по оживените места в големите градове.

„Целта е да стимулираме отговорното сексуално поведение. Важно е да се знае, че в тази кампания работят близо 20 доброволчески, младежки клуба от страната, за което сме изключително благодарни”, допълни Върлева. Тя бе категорична, че Бургас е един от градовете у нас, които работят и по деветте компонента на програмата за превенция на ХИВ/ СПИН.

Според данните на здравните сужби, регистрираните заболели в Бургас са 108 до момента. През последните години се наблюдавал спад в броя на новорегистрираните  заразените. Общо за страната до 22 юли тази година са регистрирани 1 743 души. 113 от тях открити от началото на годината. 4 от тях са били в Бургас. 56 са местата в цялата страна, в които се извършват безплатни и анонимни излседвания за СПИН. Графикът на кампанията ще бъде публикуван на официалната й интернет страница. Тя ще продължи до края на септември.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук