17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Яко обгазиха Бургас! РИОСВ: Няма страшно

Три пъти над допустимата норма е стойността на сероводорода към 07.00 часа тази сутрин в кв. „Долно Езерово”. Това заяви Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас във връзка с множество сигнали за силна миризма в града тази нощ.

По думите й, тези стойности не са опасни за здравето на бургазлии. През 2 часа тази нощ стойността е достигнала завишения от 36 пъти над нормата. Атанасова допълни, че стойността ще достигне нормата си до час – два, поради безветрието в момента. „Надяваме се до обяд да имаме и разсейване”, допълни директорът на РИОСВ-Бургас,, цитирана от ИА „Фокус“.

От екоинспекцията разследват случая. „За спокойствие на гражданите Община Бургас е позиционирала мобилната си станция в центъра на кв. „Долно Езерово” и измерва и към настоящия момент стойностите на сероводород”, каза още Атанасова. По думите й, изпратено е писмо до нефтопреработвателното предприятие с искане за информация за това какви инсталации са работили и дали са имали аварийни ситуации и натоварваме на мощности, за да се разследва високото съдържание на сероводород в атмосферния въздух.

„Не смятам, че това превишение би оказало въздействие върху човешкото здраве”, посочи Атанасова, но допълни, РЗИ е компетентният по този въпрос орган. При установяване на източника на превишаване на стойността на сероводорода ще му бъде потърсена отговорност по екологичното законодателство. Възможната санкция е от 10 000 до 500 000 лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук