15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Бургас е домакин на среща на УС на Националното сдружение на общините

Забелязва се положителна тенденция към увеличение на собствените приходи на общините, които са нараснали с 10%  и от 1,500 млн. лв. са вече 1,663 млн. лв. Това заяви днес, в Бургас изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова по време на заседание на Управителния съвет на националното сдружение на общините. Изводът е част от подробен анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2011 г., който бе представен по време на срещата.

Още един анализ – на общинските проекти, съфинансирани от ЕС,  бе представен пред членовете на УС на НСОРБ, кметовете от Черноморски регион и председатели на Общинските съвети, присъстващи на заседанието. През периода 2007 – 2011 г. общините са депозирали общо 4 848 проекта. Одобрените проектни предложения са 1 867 или всеки 2-ри депозиран общински проект е бил успешен. Към края на 2011 г. общините са сключили 1 863 договора на стойност 4.4 млрд. лв.

Във форума с доклад за изменение и допълнение на нормативни актове в областта на обществения транспорт ще вземе участие и кметът на Бургас Димитър Николов. Искането е за становище на НСОРБ по предложения, направени от депутатите след първо четене на проекта за изменение на Закона за движение по пътищата в Народното събрание. Те касаят монтиране на секундомери на светофари, регулиращи кръстовища и пешеходни пътеки.

В дневния ред на срещата са включени още изводи и предложения от първите заседания на постоянните комисии на НСОРБ, обсъждане на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България 2012-2016, оценка на резултатите от 15-та Национална среща на финансистите от общините и обсъждане на проблеми и перспективи пред електронното управление в общините.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук