13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Бургас е силен, крилат и мъдър и най-вече – побеждаващ, какъвто е и Св. Николай Чудотворец

Днес е 6 декември – най-вълнуващата дата от календара за всички бургазлии – за тези, които живеят в Бургас, и за тези, които работят и учат по всички краища на света.

Надявам се, че всеки един от нас през последните години по- често е имал повод да се гордее, че живее в Бургас. Бих желал поводите за тази гордост да се увеличават успоредно с новите успехи на града ни. А те ще бъдат факт, само ако продължаваме да работим здраво, ако увеличим усилията и обединим енергията си за развитието на града ни.

 

Няма как дори и на днешния, празничен ден да премълчим това, което е притеснение за всеки един българин и европеец. В условия сме на безпрецедентна за света финансова криза. Все повече хора губят работата си и се притесняват за бъдещето. 2012 г. няма да бъде лесна за никого. Общинската администрация вече реално усеща това заради съкращенията, които стартираха. Така е и в много други предприятия и частни фирми. Знам, че е трудно, но бих искал да ви кажа: ще направя всичко по силите си, не само, за да запазя скоростта, с която градът ни се развива през последните четири години, но и да я увелича. Ще използвам всяка възможност, за да осигуря за града ни инвестиции и европейски средства. Ще бъде много по-трудно, но няма да допусна градът ни да изпуска възможности. Финансовата дисциплина ще бъде максимално стегната, и тук ще очаквам и вашата подкрепа, за да се справим заедно. Ще продължавам да разчитам на енергията ви и на всички хора, които обичат Бургас. Ние имаме няколко големи предимства – можем да се обединяваме в трудни ситуации, можем да работим здраво и най- вече имаме закрилник, който според народното поверие е ту крилат и необикновено силен момък, ту възрастен мъдрец. Такъв е и Бургас – силен, крилат и мъдър.  И най-вече – побеждаващ, какъвто е и Св. Николай Чудотворец. 

Всяко нещо си има начало и край. Финансовата криза ще отмине. Колкото и да е тежка следващата година, в община Бургас ще продължат да се строят пътища, пречиствателни съоръжения и канализации. Ще имаме модерен градски транспорт и веломрежа. Ще се радваме на новите възстановени символи на града – Остров Света Анастасия и Мостика. Максимално ще използваме възможностите за регионално развитие чрез европейските финансови ресурси.   

Бургас ще продължи да върви напред. И докато през първия мандат, често употребявах думата вярвам, сега ще я заменя със знам. Знам, че това, което правим е добро и има смисъл.

Знам, че Бургас заслужава много.

Знам, че Бургас ще спечели много.

Знам, че все повече надежди ще се сбъдват в този град и все повече страхове ще бъдат опровергани.

 

Възползвам се от присъствието на бургаските общински съветници в тази зала, за да им пожелая упорита работа, воля и отговорност, за да работят за развитието на Бургас.

И тази година списъкът с почетните граждани на Бургас се увеличава с още няколко достойни имена. Надявам се примерът, който тези хора дават, да послужи за вдъхновение в ежедневието на всички нас.

 

Свети Никола е покровител на моряците и пътешествениците.

Нека закриля всички български моряци, които плават по морета и океани. Молим се за тяхното здраве и ги чакаме да се върнат.

 

Пожелавам много лични и професионални успехи на рибарите, банкерите и търговците.

 

Пожелавам на всички бургаски родители да седнат на празничната никулденска трапеза заедно със своите деца, които учат или работят извън Бургас.

 

Пожелавам на всички работещи бургазлии оптимизмът никога да не ги напуска. Бъдете силни и упорити, защото от нас зависи  съвремието на Бургас.

 

Пожелавам на нашите майки, бащи, баби и дядовци щастливи старини. Бургас има нужда от тяхната мъдрост и съвети.

 

Пожелавам на всички младежи упоритост и старание в учението. Бургас се нуждае от вашите знания и умения. Разчитам на вашето модерно мислене и нетрадиционни идеи, защото те движат света напред.

 

Още веднъж пожелавам Честит Никулден и в аванс весела Коледа и щастлива Нова година на всички бургазлии у нас и по света!

 

Нека и през следващата година Свети  Никола да бди над семействата ни и пази домовете ни.

Честит празник!

 

 

ДИМИТЪР НИКОЛОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА БУРГАС

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук