12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Бургас издига мемориал на мястото на кървавия атентата

Близки на загиналите израелски туристи и част от оцелелите по време на кървавия атентат на Летище Бургас присъстваха днес на възпоменателна церемония. Тя се състоя на мястото, където на 18 юли атентатор-камикадзе се взриви до автобуса, с който израелците трябваше да отпътуват за Слънчев бряг за своята лятна почивка.

Днес роднините на петимата взривени пожелаха да изминат последния им път от Терминала до лобното им място. Там бяха поставени цветя и запалени свещи. Равин Соломон от софийската синегога, прочете молитвата за мъртвите„Кадиш”.

С древния еврейски инструмент  -шофар, се отправи молба към бога да се отвори небето и да той да приеме душите на мъртвите.

В Израел по време на всяко погребение роднините четат слово, за да разкажат как се чувстват след загубата  на свой близък. Това се случи и на летище Бургас.

Ицхак Шрики, който загуби по време на атентата своята бременна съпруга- Кочава отново и отново се връщаше към деня на трагедията и показваше къде точно е станал взрива , минути след като той е помахал на жена си, която побързала да се качи в автобуса. Ицхак запали две свещи за съпругата си и за нероденото си дете.

В церемонията участваха посланикът на Израел у нас Шаул Камиса-Раз и кметът на Бургас Димитър Николов. Общината е поела ангажимент да направи малък мемориал точно на мястото на атентата, в памет на жертвите.

Никой днес не пожела да коментира версии за авторите на атентата и не отправи обвинения. Възпоменателната церемония завърши с изпълнение на химна на Израел. След нея близките на израелските граждани заминаха за Слънчев бряг.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук