14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Бургас и Варна в нов спор за седалището на бъдещия Консултативен съвет за Черно море

Бъдещи стъпки за създаването на Консултативен съвет по проблемите на Черно море обсъдиха на среща в Бургас представители на браншови организации в сектор рибарство. По време на срещата,евродепутатът  от Коалиция за България, Илияна Йотова обяви, че има уверението на Европейските институции, които са заявили пълна подкрепа за учредяването  на структурата.

Бъдещият съвет за Черно море ще събере представители на сдружения, организации, преработватели , лобистки  членове, като всички ще имат задължението за финансирането на структурата. Идеята за създаването на съвета е на Българската страна. Румънски рибарски структури и сдружения обаче също претендират да приютят седалището на бъдещия съвет.

Йотова заяви, че въпросът е почти решен на Европейско ниво. Работещите в европарламента  по проблемите на рибарството били на мнение, че подобно право трябва да има единствено България, като инициатор за създаването  на Консултативен съвет за Черно море. Задругата трябва да бъде по подобие на Консултативния съвет за Балтийско море, който работи активно от 2006 година.

На срещата  днес стана ясно , че има инициативен комитет , който ще настоява седалището на Съвета да бъде в Бургас, а не във Варна. Към рибарите се включват  и природозащитници . От инициативната група заявиха, че имат подкрепата  на кмета на Бургас и областния управител, Павел Маринов.

Създаването на съвета е заложено и в общата рибарска политика на страната ни за следващия  програмен период. Парите за него вече бяха гласувани в края на миналата  година. „Радостното и новото вслучая  е, че вече ще можем да кандидатстваме за научни проекти, защото пред нас стоят много сериозно проблеми с екологията в Черно море”, каза Йотова.

През новия програмен период 2014-2020 ще може да се кандидатства и за специалната апаратура и специфични дейности. По Програмата за морско дело и рибарство се предвижда се да бъдат отворени за прием мерки за  насърчаване на устойчиви рибарство и аквакултури  и свързаното с тях преработване, както и мерки за стимулиране на прилагането на общата политика в областта на рибарството и повишаване на заетостта и териториалното сближаване.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук