14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Бургас и Къркларели превръщат боклука в нещо полезно

В Бургас се състоя Регионален форум на местните власти, по време на който бе представен проектът „Изграждане на капацитет за управление на биоразградимите отпадъци в трансграничния регион на Бургас и Къркларели”, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция.

На срещата се обсъдиха предизвикателствата пред общинските администрации в процеса за управление на отпадъците.

„Очакваме проектът да е много полезен за всички общини-партньори от регион Бургас”, посочи Атанаска Николова, зам.-кмет по «Европейски политики, околна среда» в Община Бургас.

Инициативата е насочена към превръщането на биоразградимите отпадъци, които представляват огромна част от основния поток отпадъци, в нещо полезно. Партньорите по проекта – Бургас и Къркларели – разглеждат този вид боклук като ценен ресурс.

„Искаме да надградим съвместните ни усилия в изграждането на системата за управление на отпадъците. Част от тях ще бъдат отделени за генериране и ще бъдат третирани на място. Въведохме и проект за домашно компостиране в Българово. Това е основата за тази трансгранична инициатива. Смятаме да популяризираме подобни идеи, а с финансовата помощ на проекта ще присъединим и други населени места“, допълни зам.-кметът Николова.

Проектът се ръководи от Сдружение за управление на отпадъците-регион Бургас. Партньор е земеделската камара на Къркларели, а бюджетът е 126 812 евро.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук