15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Бургас на път да се превърне в център на спортни събития по динамична стрелба

Най-успешното издание даде силна заявка за нови проекти. Бургаските стрелци сред призьорите в надпреварата

 

 

При невиждан интерес премина 10-то юбилейно издание на Великденския турнир по стрелба. В събота стрелбищен комплекс „Капчето“ събра най-добрите стрелци от цяла България. В оспорваната надпревара, продължила близо 10 часа, участие взеха клубовете по стрелба „Виктори Бургас“ и „Семпер Прими“ – организатори на състезанието, както и представители на „Аргус“ -Варна, „Аргус“ -Бургас, „Етър“ -Велико Търново, „Спартак“-Пазарджик, „Ронин“ и „Тракия Mастърс“ – Стара Загора, „9 Милиметра“ – Плевен, „Си Ен Сис Рейсинг“ и „Левски любители“ – София, „Десант 68“-Пловдив, индивидуални участници, чуждестрани гости и любители на стрелковия спорт. Всички те останаха впечатлени от извършените подобрения на стрелбищния комплекс, а именно трите отделни „джоба“ за провеждане на специализирана стрелба каквато е динамичната, с възможност за изпълнение на различни сцени и упражнения. 100-метровата дължина на коридорите, която превръща „Капчето“ в единственото по рода си стрелбище в региона, също не остана незабелязана от участниците в турнира. И тази година стрелците имаха възможност да изпробват мерника си в две дисциплини – прецизна и динамична стрелба /IPSC/. В първата, най-точен с попадения от 5 изстрела в 10-та, и по един в 9-та и 8-та от общо седем, се разписа Борислав Сариев от отбора домакин „Семпер Прими“. На второ място се нареди Тодор Терзийски, който прониза мишената с модел на оръжието „Колт“ от далечната 1873 година. Бронзът отиде при бургазлията Андон Иванов – полицай в 5-то РУ Бургас. На няколко точки разлика от финала се оказа и началникът на Областен отдел „Автомобилна администрация“ Бургас – Атанас Желязков, който бе сред участниците в състезанието.

При динамичната стрелба, с цел избягване на превъзходството на един състезател над друг поради вида на оръжието, оръжията са разпределени в групи наречени „Дивизии“. Съгласно правилата на IPSC Handgun (пистолети и револвери) съществуват следните дивизии: Open, Standard, Classic и Production за пистолет и Standard за револвери. В дивизия „Production“ /оръжие без допълнителни подобрения/ за пореден път първото място спечели неколкократният републикански шампион и съорганизатор на събитието Артем Сахаров. Първенец в същата дивизия, но в категория „Senior”/ветерани/, стана регионалният директор на Федерацията по динамична стрелба – Красимир Михтиев. В дивизия Production, категория „Lady” /жени/ след оспорвана битка с Рени Костадинова и Жули Смит, първото място завоюва Анелия Гидикова от „Спартак“ – Пазарджик. В дивизиите „Standard” и „Оpen” първи станаха съответно Иван Стоев от старозагорския „Тракия Мастърс“ и Никола Топалов от „Си Ен Сис Рейсинг“ –София. Николай Марков се класира първи при „Revolver”. Провокирани от големия интерес на състезанието, организаторите обмислят идеи за извършване на още подобрения в стрелбишния комплекс, които да дадат възможност

 

 

за провеждане на турнири по динамична стрелба и в по –горни нива, каквито са 2-ро и 3-то. Плановете са тепърва Бургас да се утвърди като домакин на спортни събития в дисциплината динамична стрелба.

За да изрази подкрепата към организаторите на събитието, за откриването му дойде заместник-кметът по „Европейски политики и околна среда“ – Руска Бояджиева. Тя приветства състезателите от името на кмета на града Димитър Николов, като им пожела успехи в популяризирането на стрелковия спорт. От своя страна организаторите благодариха на община Бургас за подкрепата през годините. Състезанието ежегодно се провежда под егидата на Общината и под патронажа на кмета на града. Сред гостите уважили събитието бяха още Началникът на ОПУ Бургас – Митко Порязов, Живко Иванов- управител на ОП „Спортни имоти“, Павлин Васков-началник на инспекцията по труда и член на клуба съорганизатор на събитието, бившия областен управител Константин Гребенаров, журналисти и приятели.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук