13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Бургас отбеляза международния ден на горите с акция по залесяване

Бургас отбеляза Международния ден на горите чрез доброволческо засаждане на дръвчета  в местността „Капчето”. Акцията се организира от „Обществен дарителски фонд – Област Бургас” под патронажа на Областния управител  Павел Маринов. Специални гости на събитието бяха  генералния консул на Република Турция Ниязи Еврен Акйоли и почетния консул на Република Румъния г-жа Евгения Тодорова Попеску.

залесяване, Капчето

Посадъчният материал бе осигурен от Държавно горско стопанство – Бургас, а именно фиданки на чинар, бяла бреза явор и дива ябълка.

Председателят на „Обществен дарителски фонд – област Бургас” Георги Николчев изказа своята благодарност към всички присъстващи и подпомогнали реализацията на това събитие.  Той изрази надеждата си инициативата да се превърне в ежегодна традиция, в която всеки бургазлия да има възможността да засади дръвче и по този начин да подкрепи екоидеята за чиста и разрастваща се природа.

залесяванеОбластният управител Павел Маринов приветства идеята на „Обществен дарителски фонд – област Бургас”, като отбеляза бързо развиващата се дейност на фондацията, насърчаваща опазването на околната среда и активното гражданско участие. Маринов благодари на фондацията за инициативите, насочени и към децата, които са бъдещето на обществото.

залесяване Атанаска Николова – Зам. Кмет на Община Бургас по европейски политики и околна среда, благодари за топлите взаимоотношения между Община Бургас и „Обществен дарителски фонд – област Бургас”, като изрази надеждата си сътрудничеството по реализираните до момента множество инициативи в различни направления да продължи и занапред.

залесяване Представителят на Кроношпан България Рандеван Цаха сподели специалното отношение на компанията към гората, изразяващо се в готовност за подкрепа на всяка една инициатива на обществото, касаеща опазването и съхранението на българската природа и създаването на нови гори.

Възпитаници на Целодневна детска градина „Раковина”, като специални гости на събитието, освен с рецитацията на стихове, посветени на гората, се включиха и в ролята на обучаеми от служителите на Държавно горско стопанство – Бургас, които по достъпен начин обясниха разликата между различните видове дървета и демонстрираха нагледно стъпките по засаждането на едно дърво. С тяхна помощ малчуганите от ЦДГ „Раковина”, водени от Директора –  Владка Димитрова, засадиха алея със свои дръвчета.

В залесяването се включиха представители на Община Бургас, ОДМВР, РИОСВ, Гранична полиция, Военноморска база – Бургас, Бургас Бус,ВИК, Пристанище Бургас, Фаркол АД,  Улично осветление ЕАД и много други. Почти вси     чки бургаски медии изразиха своята съпричастност, като също засадиха дръвчета.

Събитието подпомогна възстановяването на част от горските площи, изгорели през 2008 г., от които 30 дка. – борова гора и около 500 дка. треви и храсти.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук