15.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Бургас отново посреща големи имена на оперното изкуство

 За четвърти пореден път Бургас ще посрещне едни от най-големите имена на съвременното българско оперно изкуство по време на Летни музикални празници. На сцената на Летния театър публиката ще види Калуди Калудов, Камен Чанев, Бойко Цветанов, Йоана Железчева, Нико Исаков, а част от спектаклите ще дирижира директорът на Русенската опера Найден Тодоров, съобщи директорът на Държавна опера Бургас Александър Текелиев по време на съвместна пресконференция със зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева.

snimka3.JPG„Фестивалът се превръща в акцент не само на бургаския, но и на българския музикален живот“, каза още Александър Текелиев. Той отправи специална благодарност към Община Бургас, която финансира празниците с 30 хиляди лева и предоставя безвъзмездно Летния театър за репетициите и спектаклите.

Празниците започват на 2 юли, в 21 ч. с операта „Кармен“.

Тази година в програмата на Летни музикални празници са по-малко застъпени камерните форми за сметка на зрелищните спектакли като „Дон Карлос“, „Турандот“, „Аида“, „Набуко“.

Един от акцентите на фестивала е премиерата на операта „Дон Карлос“, която ще се играе на 23 и 25 юли. Именно в нея публиката ще се наслади на изпълнението на световно известния тенор Калуди Калудов.

Традиционно пред бургаските ценители на оперното изкуство ще се представи и Орлин Горанов – тази година в спектакъла „Набуко“.

В програмата на тазгодишните музикални празници е включен и концерт на Мария Илиева със симфоничния оркестър на Бургаската опера, както и балетният спектакъл „Ромео и Жулиета“ със солисти Галина Калчева и Росен Калев.

Летните музикални празници ще завършат на 31 август с още един премиерен спектакъл – на оперетата „Прилепът“. Режисьор на постановката е Ханс Нюенхюис и с нея Бургаската опера бе на турне в Холандия и Белгия през февруари. Постановката е интересна, направена с много смях и изглежда като рок-спектакъл, поясни Александър Текелиев. С това заглавие ще се открие и новият сезон на Държавна опера Бургас.

Билети за музикалните празници ще се продават на касата на Операта на ул. „Климент Охридски“ 2, на цени 5,8 и 10 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук