20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Бургас посреща 1100 участници за Световно по математика, хотелите са пълни

„ Добре дошли в Бургас. Вярвам, че тук ще ви хареса и ще намерите много нови приятели и поводи да се завърнете отново“. Това заяви зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева при посрещането на първите топ математици от ЮАР, участници в Световното математематическо състезание. Те бяха посрещнати в залата на Община Бургас с хляб и сол по стара българска традиция. 16 – годишните младежи получиха сувенири с морски мотиви, изработени от общинското социално предприятие „Морски знаци“.

Международното математическо състезание – BIMC 2013, за първи път излиза от пределите на Азия и Бургас е първият европейски град- домакин на престижния форум. От 30 юни до 5 юли, близо 1100 участници от 31 държави ще мерят сили в състезанието и ще се включат в специализирани форуми.  Всички хотели в Бургас вече са блокирани за този период.

Общият брой на отборите е 146, 13 от които са от България-  4 от Бургас, а останалите от основните математически центрове в страната – София, Варна, Пловдив, Русе, Ямбол и други.

Състезанието е индивидуално и отборно, като участниците ще се състезават в две възрастови категории: 5-7 клас  и 8-10 клас.  Математическата надпревара ще се проведе в ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и СОУ „Иван Вазов“, а писмените работи ще бъдат проверявани в Търговска гимназия.

11-членно международно жури ще оценява състезателите. Четирима от членовете са българи, а сред тях е бургазлията и участник на формата на състезанието през 2007 г. в Хонг Конг – Владислав Емилов.

Организатори на събитието са Община Бургас, ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ и Съюзът на математиците в България .  Медалите и купите за победителите ще бъдат осигурени от Министерството на образованието. В организацията са включени и Регионалният инспекторат по образованието и училищното настоятелство на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ Бургас.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук