9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Бургас се готви да посрещне 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

След 3 март 1878 г. и 6 септември 1885 г. България е свободна и обединена, но все още васална на своя суверен Турция. Преди 109 години, на 22 септември /стар стил/ 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново княз Фердинанд провъзгласява с Манифест Независимостта на България. Този държавнически акт отхвърля и последните васални връзки на България с Османската империя и се счита за един от най-големите успехи на българската дипломация в съвременната ни история.

Днес, Бургас подготвя събитията, с които ще отбележи националния празник. Честванията ще започнат още днес /21 септември/ с танцовия спектакъл „Чакалнята“ с участието на балет „Арабеск“ от 18.30 часа в Държавна опера-Бургас. Режисьор и хореограф на постановката е Росен Михайлов.

Час по-късно, в 19.30 часа в Културен център „Морско казино“ ще се проведе поетично-музикалният спектакъл „В паметта на народа“, посветен на Васил Левски. В него участват младите актьори от трупата „Валери и приятели“ и хористите от ансамбъл „Милка Стоева“ към Младежкия културен център. Идеята на пиесата е да се представи непоказвана и неизпълнявана до сега в България поема за Левски, написана от словенски поет и преведена наскоро на български език от Людмил Димитров.

Същинското честване на националния празник ще започне на 22 септември от 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ с отслужване на молебен за благоденствието на Независима България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

От 11.00 часа пред Военния клуб /ул. „Христо Ботев“ №48/ ще се състои ритуалът по поднасяне на венци и цветя на Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

Празничен фолклорен концерт на ансамбъл „Странджа“ ще поздрави бургазлии за празника от 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ и ще ознаменува годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Събитията ще продължат от 19.00 часа с музикално-поетичния спектакъл „Изворът на нимфите“ в туристически комплекс Акве Калиде. В него ще вземат участие Радостина Крантева – сопрано и балет от Държавна опера-Бургас, народната певица Ралица Бинева, танцьори от ПФА „Странджа“ и бургаски поети от СНЦ „Артпиерия“.

„Изворът на нимфите“ представя различни изкуства – музика, балет, поезия, фолклорни танци и солови изпълнения. Древните традиции ще се съчетаят с модерното възприемане на културни образци, а възстановка – пърформанс ще съживи легендата за Трите нимфи. Спектакълът е по сценарий и режисура на Марияна Праматарова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук