13.8 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Бургас се нареди сред последните – по разпространение на СПИН

В Бургас е отчетен спад в разпространението на ХИВ/СПИН като града се нарежда след столицата, Варна, Пловдив и Пазарджик. Това заяви миджърът на местния офис по СПИН, Петя Чакърова по време на кръгла маса по проблемите на болестта. По думите й, най-уязвима остава групата на хората с различна сексуална ориентация.

„Наркоманиите, трафикът на хора, зависимостите, са свързани и водят до по-свободно поведение в рисковите групи, а от там и голямата опасност от заболяването СПИН”, посочи и зам.-кметът по здравеопазване в община Бургас, д-р Лорис Мануелян. Той бе категоричен, че местната администрация работи много целенасочено , с предварително изготвена стратегия в посока превенция.

На кръглата маса присъстват представители на различни общини от региона, както и на институции и неправителствени организации. Част от дейността е създаването на справочник, в които да се опишат всички структури и организации, които работят пряко или по съвместителство по проблемите, свързани с ХИВ/СПИН. В него ще бъдат написани телефони, адреси и контакти, които да бъдат поставени в официалния сайт на община Бургас.

Местният председател на ромския съюз също съобщи обдадеждаващи данни. По думите му, сексуално предаваните инфекции намалявали и при ромското население. Митко Доков бе категоричен, че младите роми вече знаят как да се предпазват от СПИН. Областният ромски съюз също работил в областта на превенцията.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук