13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Бургас се побратимява с Ла Сейба

Днес от 18.00 ч. българско време в сградата на общината на Ла Сейба, Хондурас, председателят на Дружеството за приятелство България – Хондурас Спас Ташев, в присъствието на членовете на общинския съвет на Ла Сейба, ще връчи на кмета на града Карлос Алехандро Агилар Понсе писмо от кмета на гр. Бургас Димитър Николов.

Това съобщиха от община Бургас. В писмото се изразява желание за побратимяване на двата туристически града, които имат и сходни икономики. Побратимяването би създало възможности за разработването на съвместни културни и икономически проекти.

До изпращане на писмото от бургаския кмет се стигна, след като той бе подробно информиран за желанието на Ла Сейба да се побратими с един от двата големи черноморски града на България. Спас Ташев, който е определен за почетен консул на Хондурас в България и координаторът на проекта по побратимяването Георги Дракалиев предложиха на кмета Николов този град да бъде Бургас.

След тържествената церемония Спас Ташев ще бъде приет от г-жа Франсис Кастро, губернатор на департамента Атлантида, чийто административен център е Ла Сейба. Същият ден се предвижда и среща на Спас Ташев с Търговско-промишлената камара на Атлантида, както и други срещи с представители на туристическия бранш.

Ла Сейба е сред най-големите градове в Хондурас и по население е колкото Бургас. Той е най-голямото пристанище на страната на Карибско море, има международно летище и е център на туризма в региона. В близост до града протича и единствената река в света, носеща името на страната ни – Рио Булгариа. Реката е открита от българи, установили се да живеят в Хондурас след края на Първата световна война. Техните потомци, чийто брой днес е между 7000 и 10 000, вдругиден (24 май) за първи път ще вземат официално участие, представяйки част от българската култура, на големия международен карнавал в Ла Сейба.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук