13.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Бургас се присъединява към националната кампания за даряване на кръв

Бургас се присъединява към националната кампания за даряване на кръв, която започна след призив на здравното министерство. Областна управа апелира към гражданите на Област Бургас да се включат в извънредната кампания по кръводаряване. Това е необходимо във връзка с възникнали проблеми по осигуряване на кръв и кръвни съставки в национален мащаб.

Кръводаряването ще се извърши в отделение по Трансфузионна хематология на МБАЛ – Бургас АД в сградата на ДКЦ 1, бул. „Ст. Стамболов” № 73, ет. 1 (Първа поликлиника), всеки ден, включително и през почивните дни (събота и неделя) от 7:30 до 18:30 часа.

Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали. При посещение на кръвните центрове те трябва да представят документ за самоличност. Минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни.

Заради недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О, Министерството на здравеопазването и Националният център за трансфузионна хематология отправят призив за кръводарители с тези кръвни групи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Кръв и кръвни продукти в момента не достигат в лечебни заведения в гр. София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук