16.5 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Бургас събра над 100 археолози на научен форум

Бургас събра повече от 100 изтъкнати и доказани учени в областта на българската археологическа наука. Поводът за 4 – дневния им престой в морския град е най-високият и престижен научен форум в тази сфера – 51-та Национална археологическа конференция.

         Кметът Димитър Николов откри форума, като приветства всички негови организатори, участници и гости. Той сподели, че освен чудесните плажове и планини, обектите от историческо значение, с които разполагаме, трябва да бъдат реставрирани и консервирани по подходящ и достъпен начин, защото последните тенденции показват засилване интереса на чуждестранните туристи именно към посещение на културно-историческите места.

Николов допълни още, че Община Бургас в последните 4 години работи в тясно и ползотворно сътрудничество с Регионалния исторически музей и всяка година осигурява средства за подпомагане на археологическите разкопки в града и региона, резултатите от които не закъсняват.

         В откриването на форума участваха още директорът на Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при БАН доц. Людмил Вагалински, зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на РИМ – Бургас Цоня Дражева, зам-директорът на НАИМ Бони Петрунова и представители на музеи, университети и научни институти от цялата страна.

По време на конференцията ще бъдат представени още последните резултати от археологическите проучвания в региона и страната, проблемите, свързани с археологическата наука и най-новите интердисциплинарни методи, които могат да бъдат използвани при работа на терен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук