11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Бургас участва в нов проект за опазване на Черноморската екосистема

През 2008 г. Европейският съюз обяви 20 май за „Европейски ден на морето“. Този ден, посветен на морето, насърчава по-доброто управление на крайбрежните райони, моретата и океаните от всички заинтересовани граждани и участници.

Поморие, седмица на морето

Община Бургас отбелязва Европейския ден на морето с присъединяването си към нов международен проект, чиято цел е опазването на Черноморската екосистема. В него тя си партнира с организации от България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна. Това са:

– Национален институт за проучване и развитие в електроинженерството, Букурещ, Румъния – водеща организация;

– Изследователски център /TUBITAK/ – Мармара, Истанбул, Турция;

– Кавказка Екологична Фондация – FCE, Сухуми, Грузия;

– Център по Океанологиа, Украинска Академия на Науките /OC-NASU/ – Севастопол, Украйна;

– НПО за устойчиво регионално развитие и опазване на околната среда  /SuRDEP/, Варна, България.

Проектът се нарича “Интегрирано управление на приоритетни наземни източници на замърсяване (горещи точки) и опазване на Черноморската екосистема”  – HOT BLACK SEA, 2.2.1.72761.225 MIS-ETC 2303. Той  е съфинансиран от Европейския съюз в рамките на Съвместната Оперативна Програма „Черноморски басейн 2007-2013“, Приоритетна област 2: Споделяне на ресурси и познания за опазване и съхранение на околната среда.

Проектът насърчава трансграничното сътрудничество за развитие на хармонизирана политика и научно-обосновано управление на наземните източници на замърсяване в Черноморския басейн. Специфичните му цели са свързани с хармонизиране на програмите за мониторинг на речните басейни; хармонизиране на идентифицирани и приоритизиране  на наземни източници на замърсяване; създаване на база данни, която да улесни управлението на наземни източници на замърсяване.

Предстои разработването на hot spots база данни. Ще се създаде и тества Методология, която да унифицира определянето на „горещи точки“ в Черноморския регион, за да се подпомогне актуализирането на списъците им в Грузия и Украйна, както и да се верифицират тези на България, Румъния и Турция. Предвидено е да се изработи инструментариум за информиране на заинтересованите страни при управлението на hot spots и планиране на бъдещи инвестиции.  

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук