16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Бургас чества 109 години Независима България/галерия/

22 септември винаги ще остане в родния календар като един от най-светлите български празници. Днешната дата увенчава вековните борби на нашия народ за постигането на пълна свобода и независимост. Идеали, заради които хиляди просветители, революционери и духовници жертваха живота си в името на България.

Днес, 109 години по-късно, Бургас празнува паметния за родината държавнически акт.

Честванията започнаха на площад „Атанас Сиреков“ с изпълнение на тържествения химн „Независимостта“ от представителния Бургаски духов оркестър. Произведението е написано от композитора Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Манифеста за Независимостта на България. Под звуците на този химн военният оркестър на 24-ти Черноморски полк, чийто капелмайстор е бил Шагунов, още в същия ден /22 септември 1908 г./ обикаля бургаските улици, възвестявайки празничната и знаменателна новина.

Празничните тържества продължиха с отслужване на молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /пред Военния клуб/ венци и цветя в памет на загиналите за защита на българската независимост поднесоха зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова, зам.-областният управител Севдалина Турманова, народните представители от Бургаски регион Ивелина Василева, Галя Василева, Иван Вълков, Диана Саватева, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, директорът на ОД на МВР комисар Калояян Калоянов, общински съветници, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.

За доброто настроение на празника се погрижиха професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, които изнесоха тържествен концерт на площад „Атанас Сиреков“.

Събитията продължиха с младежки хепънинг, посветен на Световния ден без автомобили, който е част от Европейската седмица на мобилността. По време на празника зам.-кметът Йорданка Ананиева връчи наградите на най-активните ползватели на общинската система за отдаване на велосипеди под наем – „Вело Бургас“. Късметлиите на призовите 1, 2 и 3-то място получиха вело карта със заредени минути в нея. Четвъртият победител спечели колоездачен екип, а петият – бутилка за вода за велосипед.

Пешеходната пътека на улица „Васил Левски“, която беше затворена за движение на автомобили, се превърна в танцов подиум, на който се изявиха младежите от THE NEXT CREW – брейк клуб „Бляк Стайл“ и Танцова школа „Дюн“. Жители и гости на града видяха зрелищната танцова битка – All Style Street Dance Show Battles, в която взеха участие Искра Даскалова, Нина Сонга (Казахстан), Елена Коларова и Панайот Златев. В 17:30 часа, пак на същото място, ще се състои демонстрация по скейтбординг на уред и ролер парти, а за музикалния фон ще се погрижи бургаският DJ – Funktool. Празникът на здравословното градско придвижване се организира от младежите, участващи в инициативата на кмета Димитър Николов – „Бургас харесва младите“.

Честванията по случай Независимостта на България продължават от 19.00 часа с музикално-поетичния спектакъл „Изворът на нимфите“ в туристически комплекс Акве Калиде. В него ще вземат участие Радостина Крантева – сопрано и балет от Държавна опера-Бургас, народната певица Ралица Бинева, танцьори от  ПФА „Странджа“ и бургаски поети от СНЦ „Артпиерия“.

„Изворът на нимфите“ представя различни изкуства – музика, балет, поезия, фолклорни танци и солови изпълнения. Древните традиции ще се съчетаят с модерното възприемане на културни образци, а възстановка – пърформанс ще съживи легендата за Трите нимфи. Спектакълът е по сценарий и режисура на Марияна Праматарова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук