9.9 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Бургас ще продължава да води активна и целенасочена социална политика

„Преди няколко години възможността да създадем условия, близки до семейните за тези деца, бе само смела идея. Много съм щастлив, че проектът вече е реалност, но най-важното започва сега. Това е политиката, която води и ще продължава да следва Община Бургас за младежите в неравностойно положение“. Това каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян по време на официалното откриване на Центровете за настаняване от семеен тип №1 и № 2 в к-с „Меден рудник“ днес.

 

6e6c3008f2ae4e6398522935c1017fb1Общо 25 деца и младежи са настанени в двете сгради на ул. „Кооператор“ в бургаския комплекс. Те са разделени по възраст и специфични нужди. Условията и начинът на живот тук се доближават максимално до модела за отглеждане на деца в едно средностатистическо българско семейство. В Центъра за настаняване от семеен тип №1 се отглеждат  12 деца на възраст от 03 до 07 години. Всички ходят на детска градина и училище.

 

В Центъра за настаняване от семеен тип №2 се възпитават общо 13 младежа с умствени, мозъчни и двигателни увреждания. Те са на възраст от 11 до 26 години.

 

Проектът “ Живот в семейна среда – нова възможност за деца и младежи с увреждания в Община Бургас“се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“, финансиран е от Европейския социален фонд и е с обща стойност 816 576,60лв.

 

Проектът е с продължителност  15 месеца, от февруари 2014 до 30 април 2015 година. За да продължи дейността в социалните центрове,  Община Бургас ще търси помощ от държавата.

 

„Вече е гласувано решение на Общински съвет, следваща стъпка е спазване на законовата процедура за искане на делегирана държавна дейност за устойчивост  на проекта и социалната услуга“, уточни Мая Казанджиева , директор на дирекция „Социални дейности, превенция и спорт“ към Община Бургас.

 

По проекта са назначени общо 65 душиперсонал. Всички са били безработни лица в трудоспособна възраст, притежаващи необходимото образование и квалификация,  съобразно изискванията на Методиката за определяне длъжностите на персонала в специализираните институции и социални услуги в общността.

 

На официалното откриване присъстваха още Севдалина Турманова, зам.-областен управител на Бургас, и социални експерти от Общината.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук