16.5 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Бургас ще си има клуб на любителите колоездачи

Сдружение „SOS-ПТП“ и Фондация „Безопасни улици от Валя“ обявиха на съвместна пресконференция днес официалното учредяване на клуб “Клуб на любителите „Колоездачи“. Мариела Кирова от Сдружение „SOS-ПТП“ сподели, че идеята за възникването на клуба е съвсем спонтанна.

Велосипед

„Това е клуб за любители колоездачи, които се забавляват докато спортуват и осъзнават, че можем да спортуваме и да се забавляваме едновременно“, обясни тя. Кирова заяви, че клубът е отворен за всеки, които желае да се разходи. 10 лв. е символичният членски внос, чиято идея е да се организират различни мероприятия като състезания, пикници, походи, велосипедни шествия.

„Целите, които си поставяме са популяризиране на велосипеда като средство за предвижване в града, привличане на повече велосипедисти във велосипедния град на България. За нас е много важно да привличаме младите хора и децата“, допълни Кирова, цитирана от Агенция „Фокус“. Една от главните цели е той да се превърне в средство за отмора. „Планираме да организираме мероприятия, свързани с набиране на средства за благотворителни кампании с различна насоченост“, разясни Кирова като допълни, че ще събират мнения на велосипедистите за велоалеи, пътната инфраструктура за безопасно предвижване на колоездачи и т.н.

До момента членовете на клуба са 30-40, тепърва обаче предстои популяризиране на инициативата и набиране на членове, обясни тя. Клубът се включва в националната кампания „До работа с колело“ на Сдружение „Велоеволюция“, обясни Михаил Попов, съорганизатор на клуба, представител на Фондация „Безопасни улици от Валя“ . Кампанията продължава до 31 май като в Бургас краят й ще бъде отбелязан с вмело шествие. До момента 11 човека от Бургас се включили в инициативата. Новосъздаденият клуб ще участва и в още няколко инициативи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук