13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Бургас ще тегли кредит от 10 милиона Евро за интегрирания градски транспорт

С 35 гласа “за”, 13-сет “въздържал се” и само 1 “против” общинският съвет в Бургас гласува общината да тегли кредит от 10 милиона Евро за съфинансиране на проекта за интегриран градски транспорт.

Заемът ще бъде от Европейската банка за възстановяване и развитие, при 8 % лихва за 13 години и 3 години гратисен период.

 

Проектът ще се реализира в рамките на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Общата стойност е 67 млн. евро.  

По проект  „Интегриран градски транспорт“ в Бургас ще бъдат закупени 28 дизелови и 39 метанови нискоемисионни автобуси. Ще бъде разработена концепция за въвеждането на интегрирана система за управление на трафика.

Целта на проекта е да подобри системата за градския транспорт в Бургас като той стане по-атрактивен, достъпен, комфортен, безопасен, екологично чист и високоскоростен.

 Обсъждането на заема беше твърде емоционално и отне на съветниците 2 часа.

Най- остри бяха забележките от страна на НФСБ. Валентин Касабов заяви, че зам. кметът по финанси Красимир Стойчев, който обясни, че общината е в стабилно финансово състояние и може да си позволи този кредит, “обилно е полял общинските съветници с шекер, като турска баклава, колко е изгоден този кредит”. Касабов поиска също да узнае какви са уговорките,  коя фирма ще спечели конкурса за доставка на автобуси и каква е комисионната .

Тези въпроси накараха кметът Димитър Николов да обвини Касабов в некомпетентност и припомни, че за този проект са проведени над 17 обществени обсъждания и всеки съветник е можел подробно да се запознае с условията на ЕК.

 

Кметът каза, че по проекта са работили белгийски, холандски и английски консултанти, а общината е трябвало да се съобрази с всичките изисквания и 17 компонента, поставени от европейските партньори. „А за договорки за комисионни с гиганти като “Мерцедес” и “МАН” е дори смешно да се говори“, допълни Николов.

 Константин  Бачийски от СЕК предложи да се предоговорят условията за лихвата на заема от 8% на 5%, но предложението не беше прието.

Евгени Мосинов от БСП заяви, че групата на социалистите ще гласува “въздържал се”, тъй като считат, че проектът е амбициозен, но ги притеснява нарастващата задлъжнялост на общинския бюджет. Според Мосинов за да компенсира недостига на средства ще се стигне до увеличаване на данъчната тежест за бургазлии.

Въпреки всички дебати само Георги Дражев гласува “против”. Искането му за обяснение на отрицателен вот не беше прието.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук