16.5 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Бургаска област в плен на преспите

Зимната обстановка в Бургаска област е силно усложнена. На места снежната покривка достигна 40 см. 30 села, повечето в общините Айтос и Руен, са без електричество.  Има селища и без вода. Засега няма информация за бедстващи в снежните преспи.  Екипи на „Гражданска защита“ са участвали в изтеглянето на десетки автомобили за последното денонощие. Летището и пристанището са отворени.

 Магистралата от Бургас до Карнобат бе временно частично затворена за почистване, като движението се извършваше само в едната лента. Напълно затворени обаче остават  Ришки и Дюленски проходи.  Забранено е движението на камиони с ремаркета и полуремаркета по пътя Провадия – Айтос и трасето през селата  Черница – Сунгурларе – Чубра. По пътя Слънчев бряг – Обзор – Варна,  всички автомобили трябва да се движат с вериги. От „Гражданска защита“ разполагат с 20 спасители и 9 бр. машини за екстремни ситуации. Екипите на „Гражданска защита“ са помогнали на два ТИР-а в Айтоско, които са закъсали в преспите. Пак там, освен товарните машини са изтеглени и осем леки автомобила. Лекар е бил извозен до село Карагеоргиево, община Айтос, за оказване помощ на болен човек. С верижна машина е изтеглен и автобус, който е закъсал на два километра от Айтос. Екип на „Гражданска защита“ е участвал и в изтеглянето на катастрофирали автомобили в комплекс „Меден рудник. От снежен капан е извадена и закъсала линейка между селата Винарско и Кръстина, община Камено. Пътищата в бургаска област се почистват постоянно, но постоянния снеговалеж затруднява машините. Всички училища в община Руен останаха затворени. Неучебен ден е обявен и в още десетки училища от Бургаска област.

В град Бургас 27 машини с гребла и  6 лугоразпръскващи автомобила се борят със снега  по основните пътни артерии. Въпреки това градът не е почистен изцяло. От Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ при Община Бургас налагаха глоби на магазини и фирми непочистили тротоарите пред обектите им.

От Общината  призоваха още гражданите, които нямат спешна работа да избягват да шофират, особено ако не са сменили летните гуми със зимни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук