18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Бъдете внимателни при покупка на нощни лампи и бързовари

Главна дирекция „Надзор на пазара“ проведе Специализирана кампания за евтини електрически уреди: поялници, бързовари и нощни лампи по отношение на посочените към тях изискванията в Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на електрически съоръжения, предназначени за използване в определени граници на напрежението и Закона за техническите изисквания към продуктите.

Кампанията бе проведена в цялата страна в малки и специализирани търговски обекти и бе насочена към продукти от нисък ценови клас с голямо приложение. В рамките на два работни дни бяха проверени 343 продукта. При 132 продукта, които са различни по вид, марка и модел са констатирани несъответствия.

Открити бяха 60 продукта без СЕ маркировка. Веднага към тях бяха предприети принудителни административни мерки – издадени бяха предписания за спиране разпространението на продуктите. Това несъответствие се среща най-често при малките бързовари и нощни лампи.

При останалите несъответстващи продукти най-често срещаните несъответствия са: липса на инструкция за употреба; липса на инструкция за употреба на български език; инструкция на български език, която не съответства по обем и съдържание на тази на производителя.

За нарушенията на изискванията на ЗТИП и приложимата към продуктите наредба се предприемат административно-наказателни действия към отговорните икономически оператори. Проверките за несъответстващите продукти продължат при лицата, които са ги пуснали на пазара, с цел предприемане мерки за отстраняване на несъответствията.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук