21.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Бъдете предпазливи по празниците

Ако ще отсъствате от дома

  • Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
  • Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. 
  • Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
  • В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
  • Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
  • Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки – също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени помещения.

Ако предприемате излет сред природата

  • Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд. Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени огнища в районите на туристическите заслони и пътеки.

Ако ви предстои  пътуване:

Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. 

Затова:

          Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в дните от Цветница до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.

  • Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в петък и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.
  • Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
  • Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достотъчно опит за да преценят правилно рисковете по пътя и често проявяват склонност към самонадеянаст зад волана. Статистиката показва, че почти от половината водачи, причинили тежки катастрофи със загинали през 2008 г. са със стаж зад волана до две години.
  • В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
  • Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети – задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Пазете се от джебчии

Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

  • Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
  • Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете
  • Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя – ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
  • За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.166 или направо в РПУ. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Внимавайте при продажба на животни

С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.

За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:

  • Укрепете и осветете стопанските си постройки
  • Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
  • Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата – да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните – са най-честите способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
  • Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или с стопански помещения.
  • Обърнете особено внимание на банкнотите, с които купувачите плащат закупената стока – често измамниците използват сделките с животни в селата за прокарване в обращение на фалшиви банкноти (основно 10 и 20 лв.).
  • Препоръчваме, при осъществяване на сделката с животни, да придружите купувача до ветиринарната служба в селото за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност.
  • Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление – обадете се незабавно на тел.166, тел.112 и тел.160, които се избира безплатно от всички оператори.

velikden1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук