14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Бъдещето на проекта за ветрогенераторен парк край Бургас остава неясно

 

Право на строеж на ветрогенераторен парк край Бургас бе гласувано на общинска сесия в града. Изпълнителят е белгийско дружество.  Инвестицията, която ще бъде направена, е в размер на 150 милиона лева. Крайният проект предвижда да се изградят 54 локации, като част от тях ще бъдат и в частни земи и тогава пълният размер на инвестицията ще е над 500 милиона лева. Строителството на парка ще  разкрие над  350 работни места. За да лобира за проекта в Бургас дойде лично Посланикът на Белгия Марк Микилсен.  Изпълнителният директор на инвеститора Лозан Стефанов обясни, че печалбата за дружеството от проекта е в стандартните нетни параметри между 8 и 10 % и това зависи от разходите на компанията за изграждането на парка. От тази печалба, бе гласувано искане 2,5% от продадената енергия да влиза в общинската хазна. Това обаче срещна съпротивата на инвеститорите, които предлагаха този процент да бъде 1%.

В заключение  Стефанов посочи, че в тази връзка не могат да дадат на община Бургас повече от 1 % от добитата електроенергия, тъй като това би било повече от 10 % от печалбата им. По думите на Ташо Желев от комисията по общинска собственост, решението на общинския съвет не подлежи на коментари, а трябва да се изпълнява.

От инвеститорите контрираха, че до 2 седмици ще стане ясно как ще процедират оттук нататък, като не изключиха и възможността ветрогенераторния парк изобщо да не бъде  построен.

По предварителни сметки, ако компанията плаща 2 %, в бюджета на общината годишно ще влизат 634 392 лева, а при 2,5% тази сума е около 900 000 лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук