16.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

България е шампион на Балканското първенство по ушу

Уникално шоу беляза Галавечерта на Българското ушу и изправи на крака стотици в зала „Младост“

България е първенец в отборното класиране на Балканското първенство по ушу, което се проведе за първи път в Бургас през уикенда, под егидата на Европейската Федерация. Родните състезатели застанаха пред Румъния и Сърбия /на второ и трето място/.

Ден по-рано, уникално шоу изправи на крака препълнената зала „Младост“ по време на Галавечерта на Българското ушу, която е част от международната надпревара. Въздействащи декори, музика и осветление изпратиха публиката директно в древен Китай. Еуфория предизвикаха и демонстрации надхвърлящи човешките възможности, както и свободните двубои между най-добрите състезатели от пет държави в дисциплината Санда.

Организатор на събитията е президентът на Българската федерация по ушу и на СК „Бей Син“ Бургас – Стефан Колев, със съдействието на общината. Той лично показа не само умения по тай чи, но и неограничените възможности на тялото и сила на духа с демонстрация, при която върху главата му трошаха с огромен чук тухли, без дори да премигне. „Ушу не е просто спорт, а начин за усъвършенстване. Това е пътят на хармонията и добродетелите”, каза домакинът и водач на световните шампиони на България.

Финал на Гала вечерта беше връчването на традиционните награди „Спортист на годината“. В церемонията взеха участие областният управител на Бургас, Вълчо Чолаков, заместникът му доц. Севдалина Турманова, началникът на отдел „Спорт“ в Община Бургас – Весела Деведжиева, представители на общинската и държавна власт и много спортни деятели, които наградиха победителите.

„Спортист на годината” в категория „Тайдзицюан” стана европейският шампион на Бългрия – Петър Драгоев. Купата му връчи кмета Димитър Николов. В „тай чи“ втори в класацията е европейския вицешампион Димитър Михайлов. За „Спортно ушу – момичета“ наградата получи Деница Колева, а при момчетата спортист на годината стана Васил Русев.

В категория „Санда” купата за спортист на годината спечели Здравка Комитова, бронзов медалист от европейското първенство. В категория „Традиционни стилове и вин-чун” на първо място е Тодор Недев, а на второ – Цветомир Колев. Домакинът Стефан Колев удостои пък с почетен плакет Димитър Николов, в знак на благодарност за пълната подкрепа и през 2015 към бургаските състезатели, които застават сред най-добрите в света.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук