24.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

България отхвърлила идеята за цветни пешеходни пътеки

Художникът Христо Гелов украси 18 зебри в испанската провинция Мадрид и се превърна в световна сензация. „Тази идея започна 2012 г., когато се чудех къде да се намеся в градската среда”, разказва Гелов.

Мост между два бряга, така Христо Гелов нарича своите творби в испанския град Торелодонес. „Решихме първата фаза да е пред училищата, за да може децата да свикват да използват пешеходните пътеки”, разказва художникът.

Така можеше да изглеждат и пешеходните пътеки във Велико Търново. За жалост обаче общината не одобрява проекта. „В началото беше добре приета, но след това замря някъде по инстанциите и не можа да се осъществи”, разказва художникът. Роден е във Велико Търново, по образование е стенописец. Вече повече от 20 години живее в Испания, пише „24chasa“.bg

„Този проект броди из света. Писаха ми от Финландия, от Канада също има интерес”, обясни художникът. Веселите пешеходни пътеки не са първата инсталация на българска земя за Христо. През 2015 година чешмата в Самоков се превърна в Къща на водата с текстилени чучури. Инсталацията предизвика критиките на много самоковци.

„Доста хора се оплакваха, че това е подигравка с емблематичен знак. Не е вярно, защото тя се превърна в център на дебат”, заявява хидожникът. Платното на Христо е градската среда, а обществените нагласи негово вдъхновение. „Другото, което търся, е моите инсталации да бъдат възможно най-евтино, защото няма нужда да се влагат много пари, за да се покаже една идея”, смята художникът. Христо Гелов готви още няколко изненади за жителите на Велико Търново, Пловдив и други градове в България, засега обаче пази творбите си в тайна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук