18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

България ще бъде включена в новата Европейската гранична и брегова служба

 

България ще бъде включена в новата Европейската гранична и брегова служба. Това стана възможно след като Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри законодателно изменение, внесено от българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Мария Габриел, което гарантира участието на България в новата служба, въпреки че страната не е част от Шенгенското пространство. Тази ключова поправка гарантира, че в случай на силен миграционен натиск по границата с Турция, другите държави-членки и Европейската гранична и брегова служба ще имат задължението да окажат необходимата техническа подкрепа и помощ от допълнително специалисти.

На заседанието на Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в понеделник бе гласувана позицията на евродепутатите относно Европейската гранична и брегова охрана. С това ще бъде дадено начало на междуинституционалните преговори със Съвета относно окончателната структура и компетенциите на новата агенция. Целта е тя да започне да функционира още от есента на тази година.

На заседанието на комисията беше одобрено също и предложението на двамата български евродепутати от ГЕРБ дейностите на Европейската служба да включват не само справяне с миграционната криза, но и защитата на външните граници от заплахи като трансгранична престъпност и тероризъм.

Според Емил Радев, който е член на Комисията по правосъдие и вътрешни работи, с приетия текст ще се гарантира солидарността към държави като България, които са на първата линия по защита на външните граници. „С гласувания от ЕП текст, европейските ни партньори ще бъдат задължени да оказват необходимата за страната ни помощ и по този начин ние ще можем да разчитаме на бърза подкрепа при силен миграционен натиск.“, коментира Емил Радев.

„Одобрените поправки гарантират, че новата Европейска служба за гранична и брегова охрана ще разполага с нужните инструменти за ефективно интегрирано управление на външните граници на ЕС. Осигуряването на високо равнище на сигурност в рамките на целия ЕС, като същевременно се защитава свободното движение на хора в него, е приоритет за справяне с настоящата миграционна криза”, подчерта зам.-председателят на Групата на ЕНП в ЕП и член на Комисията по правосъдие и вътрешни работи Мария Габриел. За да се гарантира високо и еднакво ниво на граничен контрол, Мария Габриел предложи в задачите на новата агенция да бъде включено също така насърчаването на разработването на обща среда за споделяне на информация, включително за оперативната съвместимост на системите.

 

 

Европейската гранична и брегова охрана, предложена от ЕК през декември 2015г., ще бъде изградена въз основа на агенцията Frontex и органите на държавите-членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници. Предложението предвижда създаването на резерв от гранични служители и техническо оборудване за бързо реагиране, създаването на център за мониторинг и анализ на риска по външните граници на ЕС, право на намеса, ако някоя държава в ЕС не може да се справи с миграционна вълна, както и по-силна роля в областта на връщането на неправомерно пребиваващи в ЕС мигранти.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук