11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Български Великден в Одрин

С боядисани яйца и козунаци ще отпразнуват заедно Великден българите в град Одрин, Турция. Българският Великден в Одрин се превърна в традиция през последните години. Инициативата е на Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък. Българският Великден в Одрин се осъществява и тази година с подкрепата на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.
Единствената действаща българска църква в Одрин „Свети Георги” отново ще бъде не само религиозно, но и културно средище за всички местни и гостуващи българи в града за Великден. Шарени Великденски яйца като подарък за празника ще получат и много одрински деца, живеещи в квартала на българската църква „Барутлук” с пожелания за здраве и като жест на приятелство и добросъседство. В предверието на българската църква в Одрин ще бъде подредена на празника Великденска изложба с оригинално боядисани и рисувани яйца, празнична украса и домашни козунаци.
„Щастливи сме, че в нашите инициативи извън пределите на България се включват все повече деца и млади хора, защото в днешния глобален свят човешките ценности, култура и традиции нямат граници.”-отбеляза Пейко Янков, председател на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Несебър.
През последните години несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” съвместно с Общински детски комплекс Несебър и българската общност в Одрин реализираха множество инициативи по повод големите национални празници. Само преди месец децата в Одрин получиха български мартеници от Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук