6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Български ездачи впечатлиха публиката на Международно Коледно шоу по конен спорт

Българският елит в дисциплината прескачане на препятствия представи блестящо страната ни по време на Международно Коледно шоу по конен спорт, което се проведе от 13-ти до 16-ти декември в Атина. В рамките на четири дни Олимпийският център по езда в гръцката столица бе домакин на едно от най-големите състезания по конен спорт в Гърция, което е и последно за годината.

„2/3 от българските състезатели и треньори по конен спорт работят в чужбина, като по-голямата част от тях са в Гърция. В Атина ни посрещнаха Жан Гюров, Павлин Мишовски и Панайот Димитров, които са добре познати на любителите на конния спорт. Жан Гюров е добре познат национален треньор, Павлин Мишовски е основател на първия частен клуб по конен спорт в страната ни, а Панайот Димитров е деятел в конния спорт в Гърция и България”,  каза председателят на ККС „Кан Крум” – Бургас Георги Базотев.

Седем от най-добрите български ездачи – състезателите на бургаския  клуб Пламен Радославов и Сияна Базотева, представителите на два шуменски клуба – Аспарух Атанасов, Недко Гайдаров и Ванеса Атанасова, както и състезателите Олег Горанов, Мирослав Илиев и Калин Неделчев, съответно от клубове по конен спорт от Кнежа, Велико Търново и Плевен, представиха страната ни на престижното състезание. Те се откроиха сред участниците от Гърция, Румъния, Германия и Русия, като събраха овациите не само на публиката, но и на останалите състезателите. 

В първия ден от престижното състезание Калин Неделчев с 4-годишната Касиопея пребори конкуренцията и влезе в класирането на надпреварата. Изпълнението на паркура и възможностите на младата кобила впечатлиха познавачите на конния спорт, които засипаха Калин с предложения и в крайна сметка Касиопея бе продадена на гръцки клуб по конен спорт.

Останалите български състезатели също се представиха на ниво. В двете си участия Пламен Радославов и Никита се класираха на 2-ро и 5-то място, а Недко Гайдаров с  Дръзки и Аспарух Атанасов с Ларсон заеха 3-тите места в различните паркури.

В последните индивидуални стартове българите скачаха такива височини, каквито не бяха преодолявали до тогава. Конкуренцията при децата бе голяма, но тандемите Сияна Базотева с Галеник, както и Ванеса Атанасова с Адреналин, преодоляха за първи път препятствия с височина от 1.15 м.. Те не се класираха на призови места, но направиха много добро впечатление.

„Нашите състезатели скачаха с хъс и представянето им беше много впечатляващо. Времената им бяха с една класа над останалите, което стресна домакините и българите не бяха допуснати до отборно състезание”, каза Георги Базотев, който поясни, че недопускането на нашите състезатели до отборно състезание е заради факта, че са от различни клубове. „Истината е, че отказът на съдийската колегия дойде след блестящото представяне на българските състезатели в индивидуалните скачания“, каза още председателят на бургаския клуб.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук