13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Бюджет 2014: Плахи стъпки за промяна, без хъс и политики за реформа

Доплащанията за социални дейности няма да помогнат по линия на потреблението или да доведат до растеж, смятат икономистите на БАН Бюджет 2014 прави прекалено плахи стъпки към подобряване на икономическата и социална ситуация в страната, но липсват хъс и политики за реформа. Това е оценката на учените от Института за икономически изследвания при БАН за финансовия план на държавата за догодина.

Учените са мнение, че има минимални промени за хората с най-големи нужди, но двата основни проблема – събираемостта на приходите и функционирането на традиционно нереформираните сектори са загърбени и не се атакуват. Според директорът на Института проф. д-р Митко Димитров, има големи пробойни в укриването на ДДС, мита и акцизи, откъдето по различни експертни оценки може да се съберат между 2 и 3 млрд. лева.

Дори и да се предлага намаляване на разходите за администрация, липсват и намерения за истинска реформа в сектори, които са свръхфинансирани. Остава проблемът с качеството на услугите, които се предлагат в образование, здравеопазване и други, които задължително трябва да бъдат преструктурирани и да не представляват „бездънни каци”, подчерта директорът на Института. За проф. д-р Гарабед Минасян бюджетът е „без хъс”, защото не се чувства амбиция за истинска воля и усилия за качествена промяна. Според него широко разтръбяваната недосъбираемост на приходите се подобрява символично, като остават неясни аргументите и основанията за очаквания растеж.

Новият бюджет има социални акценти, но в никакъв случай не е социален, категоричен бе и проф. д-р Йордан Христосков. По думите му, в него са заложени компенсиращи мерки, но не и различни политики с реален ефект. Компенсира се онова, което беше забавено в последните години, като увеличените обезщетения за отглеждане на малки деца, индексацията на пенсиите и други социални помощи се връщат на старите си нива от 2009 г., каза той.

Доплащанията за социални дейности към най-уязвимите групи от населението са към 400 млн. лева и те няма да помогнат по линия на потреблението или да доведат до растеж, подчерта проф. Христосков. Тези компенсации ще се използват за покриване на стари борчове, на дълго отлагани покупки и не са доходи, които ще доведат до по-достоен живот и оживление на икономиката, смята икономистът.

Липсва промяна и в отношенията между централната изпълнителна власт и общините, подчерта проф. д-р Стефан Иванов. За пореден път той разкритикува отказа и на това правителство да децентрализира публичните финанси.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук