12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Вадим Рошманов- ръководител на проект към „Младежки глас“: Работим за мотивацията на младите

Вадим Рошманов е ръководител на проект “МИКЦ- Бургас- Гласът на Младите” към Сдружение “Младежки Глас” . Следва бакалавър „Политология“ във Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.  Обича да чете, интересува се от музика, разговори и дискусии, пътувания, спорт, интернет, телевизия, компютри, среща с приятели, преса и медии. Бил е ръководител на същия проект през 2010 година, но тогава той е бил само за 5 месеца. За перфектно свършената работа  сега отново е ръководител за периода 2012-2014 година.

Вадим  Рошманов е и от учредителите на Сдружение “Младежки Глас” и е член на Експертен Съвет – ръководния орган на сдружението. Той отговаря за Консултативния Съвет към сдружението, чиято дейност е свързана с координацията на 3000 члена на Сдружение “Младежки Глас” и е в отдел “Връзка с други НПО, общински и държавни структури”. Член е и на Ротаракт  Бургас – Пиргос.

 -Как премина първият семинар на тема „Работа в екип“, организиран от Младежки глас по програма МИКЦ?

– Семинарът се проведе на 28.01.2012г.  в централния офис на Сдружение “Младежки Глас”. Кандидатствайки по програмата МИКЦ  екипът на проекта си постави за цел на обучение да присъстват средно от 30 до 35 човека. Подбора на хората, желаещи да се включат  става по метода на предварителното записване, но  съществува и практиката- млади хора, научили за датата и мястото на семинара да се явят в деня, без предварително записване. На първият семинар на тема “Работа в екип” само предварителните заявки бяха 50 на брой. На място се явиха близо 10 младежа и общата бройка стана 60. Аз като ръководител на проекта “МИКЦ- Бургас- Гласът на Младите” смело твърдя , че за стартът на серията обучения към програмата екипът е преизпълнил един от очакваните резултати. Ние като силна организация държим на обратната връзка от предоставените услуги. Под формата на анкетно запитване към присъстващите и направения анализ, бяха извлечени само положителни оценки за това, как е преминало обучението и дали е задоволило потребностите на присъстващите младежи. Убедени сме, че и предстоящите обучения, консултации и свободна зона към проекта ще бъдат максимално полезни за младите, изявили желание да се включат в предоставените услуги.

 

– Какви умения липсват на младите хора у нас за да бъдат конкурентноспособни?

– В основата на конкурентноспособността стои човешкото качество- мотивация. Както тя , така уменията и активността се трупат с житейския опит. За мен и екипът липсата на умения не е безкрайна права в човешкия разум и имено този факт роди оптимизъм в нас. Ето защо си поставихме за  цел този  проект  да се привлече вниманието и да се провокира активността на младите хора към форми на гражданско участие и активно включване в инициативи, засягащи пряко младежите и тяхната бъдеща социална реализация. Участието на младите хора повишава тяхната мотивация за личностно изграждане и пълноценно развитие, обществено признание и самочувствие на пълноправен гражданин. Мисля, че това ще бъде една от рецептите за повишаване на мотивацията, активността и уменията , съответно и конкурентноспособността.

 

-Притеснява ли ви високото ниво на младежката безработица в България и как вашият проект може да помогне на младите хора да се реализират?

За съжаление високото ниво на младежката безработица е проблем и на Европейско ниво. България като член на Европейския съюз също страда от тази диагноза. Като млад човек няма как да не ме притеснява факта, че връстниците ми млади, прави, здрави с енергия да преобърнат планина стоят вкъщи на компютъра или на близкото кафе, а не работят и не допринасят за икономиката на България. Това е въпрос на национален приоритет и ние като младежко сдружение,  чрез подобни програми като МИКЦ,  правим максималното, с ресурсите които разполагаме, за да съдействаме на младите , които имат нужда от помощ в тази насока. Това съвпада и с друг очакван резултат от програмата – повишаването квалификациите, опита и уменията на младите хора, което би им допринесло да се реализират.

 

– Какво предстои от тук нататък, какви ще бъдат следващите стъпки по проекта?

 

-На този етап имаме съставена програма за месеците от януари до юни /включително/. Тя естествено е гъвкава и съобразена с потребностите на младите хора. Така ще процедираме за двете години, в които ще го има този проект. Една от иновациите, които заложихме в периода 2012-2014 е да посетим и проведем обучение в малките населени места в Област Бургас. Естесвено темите на семинарите ще бъдат съобразени с нуждите, които изпитват  тези населени места. До края на тази седмица имам среща с кмета на гр. Българово Йордан Йорданов, който ни подкрепя с две ръце за този проект. В този ред на мисли издавам, че първото обучение, в малко населено място, ще се проведе именно в гр. Българово. Младите хора ни познават там, а и аз лично имам много приятели сред тях.

Март месец, нашият приятел , член на Сдружение “Младежки Глас” и финалист от Х-фактор  Рафи Бохосян е подгоотвил една много актуална , изпълнена с опит за почерпване, тема за семинар.

Април месец пък предстои обучение на тема “Електронен маркетинг”. Лектор на това събитие ще бъде Петко Георгиев- един млад и преуспял мениджър. Заложили сме и тема за “Младите и местната власт” с лектор Ивайло Иванов, който е и специалист по обученията към прорамата “МИКЦ- Бургас- Гласът  на Младите”.  Успоредно с това в офиса на Сдружение “Младежки Глас” протичат консултации – правни, с психолог, здравни, счетоводни , бизнес и др. Всички те, отново, са съобразени с потребностите на младежите, които имат желанието  да бъдат консултирани.

На 01 февруари по перо “Свободна зона” към проекта стартира конкурс на тема “Глас от Бъдещето” . В логическата и техническата част на този конкурс са включени организацията Gangsta Gangsta P.r.o.d.u.c.t.i.o.n. , в лицето на изпълнителния директор Емил Костадинов, и звукозаписно Студио 33 – Бургас. От тях вече имаме подготвен продукт – стил R&B и Хип- Хоп, който продукт е само със записан припев.  В инстументала/музиката/ на песента са предвидени 16 такта свободно пространство,  върху което младите хора на Област Бургас, с тръпка към този стил, ще могат да запишат свой демо запис и да го пратят на посочен от нас имейл. Темата на песента е “Глас от Бъдещето”. Конкурсът ще трае един месец и печелившият от него ще получи награда: запис в професионално звукозаписно Студио 33  с гурутата изпълнители в бранша 45-th (G.G.P.) и Добри Момчета (HGF) плюс популяризиране на продукта по всички възможни информационни канали, които съществуват на местно и на национално равнище. Подробни правила ще бъдат качени в страницата на МИКЦ : http://www.facebook.com/mikc.mg , както и във фен страниците на двете музикални компании. Продуцент на песента ще бъде Fang, а музиката е творчество на Hoodini.

           

 

-Какво ще бъде ролята на информационните- консултативни центрове?

Центърът ще насърчава повишаването капацитета и възможностите на младите да дискутират и решават съвместно значими за общността проблеми, както да се включат в изработването на  местни младежки политики не само по време на реализация на проекта, но и след неговото приключване. Организиране и провеждане  на кръгла маса на тема „Младежка политика- най-трудната многосекторна политика“, с което ще се даде началото на един добър структурен диалог с местните власти.

 

 

–   С кои институции ще работите за да помогнете за реализацията на младите хора?
 

Сдружение “Младежки Глас” е партньор с Община Бургас, с Областна Управа- гр. Бургас. Имаме споразумения за сътрудничество с голяма част от общините в Област Бургас. Имаме думата им за пълно съдействие. Срещнал съм се с директора на  “Бюрото по труда” – гр. Бургас, но тъй като те са йерархично подчинени на “Агенцията по заетостта” в момента изчакваме писмен отговор от изпълнителния директор на Агенцията. Не мисля, че ще откажат на млади хора. Все пак имаме желание да работим в посока обмен на информация, спомагаща за предлагането на по-добра услуга на безработните младежи. Основната информация , с която ще боравим в сътрудничеството си ще е  за  програми, свъзани със младежката заетост, информация, която да удоволетвори млади хора до 29 години да бъдат кариерно ореинтирани, информация с евентуални , предлагани от работодатели, свободни работни места, оформяне на документи нужни за кандитатстване за работно място (мотивационно писмо, автобиография(CV)  и т.н.)- предоставено във формата на консултации и  поведение  пред работодател –отново във формата на консултации. Това е така наречения “Кариерен център”, който е също иновация към програмата за периода 2012-2014г. Искам да спомена, че имаме конструктивен диалог и с “Регионалния инспекторат по образованието- гр. Бургас” , а оттам и с училищата.

Студентски съвет към Унивеситет “Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас  е заявил готовност февруари месец да подпишем споразумение за сътрудничество по проекта “МИКЦ- Бургас- Гласът на Младите” към Сдружение “Младежки Глас” , за което искрено им благодаря.

 

 
Основната цел на проекта е да се изгради информационна система, при която всички институции и организации, които предлагат услуги за младите хора, да намерят място в нея. Насърчаване на младите хора да развиват предприемачество и подпомагане на появата на млади предприемачи, повишаване на квалификация и умения, чрез дейностите които ще развива “МИКЦ-Бургас – Гласът на Младите” /консултации и обучения със специалисти, като се използват интерактивни методи и техники /.
Основните целеви групи на организацията ще бъдат три. След опита и анализа, който екипа на проекта направи стана ясно, че е нужно този път да се включат и младите в по-малките населени места от Област Бургас. Това ще бъдат младите в гр. Българово , гр. Карнобат, гр. Малко Търново и др. Всички младежи ще бъдат разделени в три възрастови групи: ученици от горните класове /11-12 клас/, студенти /18-24 г./ и млади безработни хора над 24 г.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук