11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Вадят опасните трафопостове от сградите до средата на 2014 г.

Година след като неизправен трансформатор разруши жилищна сграда в центъра на Бургас, виновен за взрива още няма. След трагичния инцидент, едва три от опасните трафопостове в целия град са преместени извън жилищните сгради.

В 3:00 часа през нощта мощен взрив буквално свлича два от апартаментите на първия етаж в мазето. Единствено това, че усещат дим, мирис на газ и силни вибрации по-рано, извежда хората навън и жертви няма. Взривната вълна помита магазини и паркиран на улицата бус. Нанася щети на десетки други апартаменти в блока.

Година по-късно, пострадалите се опитват да подредят живота си наново. Жилищата им са ремонтирани от електроразпределителното дружество, собственик на трафопоста. Пламен Димитров обаче е преместил детската стая в другия край на апартамента – двете му дъщери, на 10 и 12 години, трудно се съвземат от стреса, след като трансформаторът избухва под леглата им.

След девет месеца в общинско жилище, мъжът е доволен, че собственото им вече е добре укрепено, а трансформаторът го няма в блока. „Над този таван има една много здрава конструкция, която не се вижда, но тя държи целия блок и надолу също е укрепено. Поне така ни гарантираха – че сме като в бункер тук. Не, че не се стряскаме, когато нещо вземе да бръмчи, но като цяло е по-спокойно. Едва ли щяхме да се върнем, ако знаехме, че трафопостът е долу”, категоричен е Димитров.

Констанца Колева от съседния апартамент, също разказва, че трудно е преодоляла преживяното. „Сега е по-луксозно, по-хубаво, но откровено казано, липсва ми моето, старото”, споделя жената. Въпреки ремонта, в дома на Анна Колева вече има пукнатини по стените. „Живи сме и сме си вкъщи. Това е! От това по-важно няма”, категорична е тя. „Благодаря на цяла България, защото имаше хора, които изобщо не ни познаваха, които бяха съпричастни, и съм убедена, че днес, като гледат този репортаж, има много хора, които наистина ще се радват, че ние наистина сме си в къщи”, продължи Анна.

Запазила чувството си за хумор, тя не може да прежали единствено унищожените при взрива семейни ценности. „Сервиз на минимум 100 години, рисуван на ръка, остана на парчета. В описанието на застрахователите пишеше: „Сервиз за чай, 15 части – китайски, 30 лева“… Той има огромна антикварна стойност, емоционална за нас, но огромна антикварна стойност”, разказа Анна Колева.

По думите на домоуправителя Даниела Ганева, животът отново се връща към нормалния си ход. „Хората са тук, много е хубаво, когато си живял толкова дълго време, да се върнеш отново в жилището си”, коментира тя.

В повече от 40 блока в Бургас обаче хората продължават да „съжителстват“ с трафопост. Георги Христов, който живее в сграда с трафопост, разказва, че дори техниците изпитват неудобство да слизат при съоръжението. „Нито има осветление, нито има отопление там и ги е страх да влизат. Формално изпълняват задълженията си. Ние сме възрастни хора и си внушаваме, че ако се случи с нас, какво ще стане – нямаме млади хора при нас, тъй ще изгорим тук!” допълва човекът.

Поредица от проверки е констатирала, че 20 от трафопостовете трябва спешно да бъдат извадени от сградите. Досега обаче това е станало с три. От общината се ангажират до средата на следващата година да извадят всички опасни трафопостове. Подходящи места обаче трудно се намират. Въпреки че по Наредба поставянето на трансформатор в жилищна сграда трябва да е изключение, EVN го е превърнало в практика.

Що се отнася до виновните за инцидента – многобройните експертизи са доказали, че умисъл няма, но има много нарушения. Половин година преди взрива трансформаторът е бил сменен с по-мощен, който е поставен без разрешително за строеж, без да има необходимите защити и без да е тестван.

btvnews.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук