20.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Вадят хиляди декари от територията на Парк „Странджа“

Лозя, ниви и закрити рудници ще бъдат извадени от териториата на Природен парк „Странджа“, а след това вероятно застроени. Това предвижда планът за управление на парка, който е готов и ще бъде внесен в екоминистерството до дни. 

©Снимка: zonaburgas.bg

„Става дума за около 5000 декара в община Царево. Отделно са териториите около Ахтопол и Малко Търново. В тях ще могат да се строят хотели, почивни станции, бунгала“, каза изпълнителният директор на фондация „Биоразообразие“ Петко Цветков пред в. „Преса“. „Търсили сме баланс между интересите на местните хора и защитата на природата, коментира Петко Цветков. Изключването на териториите трябва да стане с процедура, задействана от екоминистерството. В плана сме предвидили обособяването на зони за активен туризъм, което може да стане с приемане на общияустройствен план на Царево“, каза Цветков. Според него е важно тези територии да бъдат около населените места, за да не се бетонира крайбрежието.

Защитените територии в България са около 5%, 1% от тях се намират в ПП“Странджа“. Според специалистите в него са установени 120 различни местообитания. Някои от видовете са преживели ледниковия период – Понтийско бясно дърво, зелениката, белогърбият кълвач и други.

Планът за управление на парка обаче се прави вече 14 години. Досега е внасян три пъти в Министерството на околната среда и водите от фондация“Биоразнообразие“ и три пъти е бил отхвърлян, коментира за „Преса“ зам. министър Атанас Костадинов. „През 2011 г. от фондацията са обещали, че след 90 дни ще го представят, но при нас не е постъпило нищо. Ако скоро не го видим черно на бяло, готови сме да призовем някоя друга организация да го разработи наново“, предупреди зам. министърът. Той припомни, че общият устройствен план на Царево, който в момента се преработва, засяга 0,46% от територията на парка. „Задачата е да се намери баланс в интересите и тя не е толкова непосилна. Не може от една страна да имаме „зелени“ ангели, а от другата местни демони. Надявам се този по-модерен подход да бъде отразен“, каза Атанас Костадинов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук