12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Валентин Радев: Бургаска област е най-криминогенния регион /видео/

Бургаска област е начело по коефициент за криминогенна обстановка у нас. Това обяви на извънреден брифинг в Бургас, вътрешният министър Валентин Радев. Той се позова на данни, включени в завършената нова криминогенна карта на страната, според която почти 20% от криминалните случаи у нас се регистрират именно тук.

Предстои новата карта да бъде представена на министър-председателя Бойко Борисов. Радев обяви, че са взети всички мерки за справяне с проблема. Заедно с шефа на вътрешното ведомство в Бургас пристигна и главния прокурор Сотир Цацаров. Според него, и прокуратура и полиция са подготвени за предстоящия летен сезон. „Ще направим всичко възможно тази година в курорта да няма никакви спорове за нарко или за парко място“, категорично заяви обвинител номер едно.

Основата цел на това съвещание беше анализ на криминогенната обстановка преди началото на летния сезон. Идеята ни и всъщност намерението е да вземем такива мерки, които в крайна сметка да доведат до недопускане на сцени от миналия почивен сезон. Казано по друг начин да няма спорове нито за нарко, нито за парко място, ако мога да перифразирам  стари думи от миналия сезон. Иначе насоката сега, колегите ще ме допълнят, за първи път сядаме на една маса, включително и с министъра на туризма. Основата ни задача сега тук беше свързана с обезпечаването на охранителната част от сигурността на летния туристически сезон. Имаме предвид необходимия брой полицаи, необходимите мерки за сигурност, които трябва да бъдат взети, обезпечаването на контролно-пропускателните пунктове към Слънчев бряг – имам предвид не само със служители на комплекса, но и с униформени полицаи и въобще всичко онова, което е свързан ос думата сигурност. Координираме го и мисля, че е налице едно нормално взаимодействие между институциите, включително и този път с участието на Министерството на туризма“, каза Сотир Цацаров.

900 български и чужди полицаи ще бъдат командировани в курортния комплекс през това лято, допълни още вътрешния министър

 „Чухте от главния прокурор най-важното нещо. Всички сме тук, включително главния прокурор, включително министъра на туризма, както и другите гости, които бяхме поканили – единствената цел е да има приемственост на мерките, които се вземат. Изключвам миналата година, когато е нараснал интереса заради криминогенната обстановка. При днешните години е било същото. Ние сме тук, за да гарантираме това. Най-вече ни интересува сигурността на българските граждани-туристи и на чужденците, които идват, защото това са приходи в хазната. Такива бяха разговорите, на които и аз присъствах днес. Всичко се въртеше около това – каква е криминогенната обстановка в страната. На вас ще ви кажа едно нещо, което е ново. Ще го докладвам и на премиера. Имаме вече карта, която ни е дадена от Национална дирекция… национална полиция, главната дирекция, където са определени коефициентите за криминогенната обстановка. Най-високият-коефициент за засилен натиск – такава криминогенна обстановка, за жалост е във вашия регион, Бургаска област. И не случайно правим това съвещание, отново казвам, освен, че е приемственост и поради тази причина. Още нещо важно – продължават да работят групите с чужденците. Пращат полицаи тук от Чехия от Румъния знаете го по-добре от мен вероятно. Те ще продължават да работят, споменахме го и това в нашия разговор. Това, което се е случвало миналата, по-миналата година го продължаваме и засилваме присъствието с около, малко под сто човека полицаи – хора, които ще бъдат, както казват експертите на терен. Това е важното нещо според мен, което трябва да чуят гражданите“, каза вътрешният министър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук