22.1 C
Бургас
събота, юни 15, 2024

Валери Първанов: Щатът на Окръжна прокуратура Бургас е зает само 2/3

Заместник- главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Валери Първанов каза, че Окръжната  прокуратура в Бургас е свършила много добра работа, въпреки  голямата натовареност. За това говорели и данните от доклада за повече решени дела, внесени в съд актове, повече обвинени лица и повече осъдени и санкционирани, както и повече изпълнени присъди през 2011 година.  „От 99 щатни бройки за Окръжна прокуратура Бургас, 67 са заети или това е 2/3 . В момента с решение на ВСС е обявен конкурси за незаетите места, но има жалби пред Върховния административен съд, което възпрепятства встъпването в длъжност”, обясни прокурорът.

Най-голямата била бройката на незаети места е в Районна прокуратура – Бургас. „При 42 щатни бройки са заети 28 и там е най-тежко, но колегите са се справили със задачите, които са им били поставени, нямат драстични просрочвания на дела, нямат и много отменени актове по линията на прокурорския или съдебния контрол”, посочи още  Първанов.

Днес Окръжна прокуратура -Бургас отчете дейността си за 2011 г.

Като знакови дела за 2011 от Окръжна прокуратура посочиха делото „Гранити”, делото за групата, източвала гориво – „Шейховете”,  и присъдата за убийството на 20-годишното момче на ул.”Гладстон”. „Бяха приключени и доста финансови дела, които касаят престъпления против финансовата система, липсваха поръчкови убийство”, каза пред журналисти  прокурор Калина Чапкънова- ръководителят на Окръжна прокуратура – Бургас .

„За „Гранити”, последното разпореждане за връщане на делото  за допълнително разследване беше протестирано от наблюдаващия прокурор пред Апелативен съд – Бургас, който прие, че неоснователно е било върнато делото от съдията-докладчик, така че предстои разглеждане на делото в съдебна фаза”, каза още прокурор Чапкънова.

Увеличение на внесените в съда дела и броят на постановените осъдителни присъди, отчетоха още от  Окръжна прокуратура – Бургас на отчетно събрание за изминалата 2011 година. 

През отчетната 2011 година в прокуратурите в района на Окръжна прокуратура – Бургас са наблюдавани общо 18 993 преписки, от които 98% са били решени.

Наблюдаваните досъдебни производства са били 21 309. през изминалата година рязко е увеличен броят на незабавните и бързи производства. Незабавните производства, през настоящата година са 127, на база 42 през изминалата година.

През настоящият отчетен период бързите производства  са 781 като в сравнителен аспект през 2010 година са били 573. Увеличен е и броят на внесените в съд дела- общо внесените актове, по които са образувани наказателни производства е 3166, а обвинителните актове са 1331.

Предадени на съд през 2011 година са били общо 3835 лица. През отчетната година са санкционирани общо 3676 лица. Получени са за изпълнение 2153 присъди и споразумения, което показва също повишаване на броя на получените за изпълнение съдебни актове.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук