17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Вандали посегнаха и на културата в Бургас

 Този път в обект на поредния вандалски акт се превърна бившата бургаска синагога, намираща се на ул. „Митрополит Симеон“ № 24. На 13 юли около 01.05 часа по сградата, в която от 60 години се помещава градската художествена галерия „Петко Задгорски“ и е паметник на културата, са били хвърлени т.нар. коктейли Молотов /самоделни запалителни бомби, представляващи стъклени бутилки с парцал и запалима течност/. dsc_4904.JPGВ резултат на престъпното деяние са обгорели металните врати на картинната галерия. За щастие вандалите не са успели да проникнат във вътрешността на сградата, благодарение на което уникалният културен фонд е запазен.

Същата зла участ е сполетяла и съседната сграда, в която се помещава еврейското училище, поради което част от нейната странична фасада е опушена и обгоряла. И двете сгради  са собственост на еврейската общност „Шалом“. Благодарение на охранителната система и бързите действия на огнеборците възникналият пожар е бил своевременно потушен.

„Никога не съм предполагал, че един от символите на културния и духовен живот в нашия град и паметник на архитектурата може да стане обект на престъпно посегателство. Посягайки на тази сграда, посягат и на културата в Бургас“, заяви кметът Димитър Николов.

„Дълбоко възмутен съм, че въпреки многократните ни призиви вандалските актове и неоправдана агресия в Бургас продължават. Само обединените ни усилия и будна гражданска съвест могат да спрат безсмислените хулигански прояви“, допълни още Димитър Николов.

Сградата на бившата синагога е построена през 1909 г. от италианския архитект Тоскани и представлява архитектурен паметник на културата. В момента фасадата на галерията се реставрира с дарителски средства, а за пространството и състоянието в сградата и около нея се грижи Община Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук