13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Вандали унищожават дървета със сол

5 от новопосадените дървета на бургаската улица „Димитър Димов“ се разболяват. Причината е, че някой е посипал с едра сол почвата. Опасността да изсъхнат е съвсем реална, въпреки, че озеленителните фирми са реагирали своевременно и са изгребали солената почва. Според специалисти, не е ясно доколко солта е проникнала към корените на дърветата. Пострадалите дървета са „каталпа“, изключително ефектни едроразмерни дървета, които цъфтят през лятото, когато са достигнали около 3 метра височина. darveta2.jpgЦветовете са невероятно красиви, а дърветата порастват до 6 метра. Ако пораженията са големи, няма да успеем да се насладим на цъфналите каталпи по ул. „Димитър Димов“. По искане на Община Бургас полицията ще увеличи контрола си по улиците с новопосадена растителност. Но ако сами не пазим зеленото си богатство, никой не може да гарантира, че няма да пострадат и други дървета. В районния парк на Меден рудник декоративните преграждения са почти изцяло унищожени, осветителните тела осъмват изпочупени и въпреки, че своевременно се подменят, разрушаването им продължава. ТД „ Възраждане“ разчита на фирма „Борела“, която се грижи за заленината в парковете на зони А и Б,  да осъществява там и денонощна охрана.

Община Бургас апелира към гражданите на Бургас да бъдат бдителни и при забелязани съмнителни действия, особено около новопосадените дървета, да сигнализират на компетентните органи.

Припомняме, че в Община Бургас има разкрити телефони за сигнали от граждани. Те са: 85 20 07 в ТД „Възраждане“; 86 09 17 в ТД „Освобождение“; 58 01 25 в ТД „Долно Езерово“; 84 31 31 в ТД „Приморие“; 83 76 13 в ТД „Зора“ и 86 32 38 в ТД „Изгрев“. В почивните дни /събота и неделя/ и празниците сигналите ще се приемат от дежурния в Община Бургас на телефон: 84 15 60.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук