21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Варна „гушна“ 51 млн. лева от държавната програма за развитие на регионите

Общо 51 млн. лева ще получи Варна от държавния бюджет по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Фондът от 500 млн. лева беше създаден за финансиране на проекти на различните министерства – 150 млн., и общините – 350 млн. лева, пише varnautre.bg

След днешното заседание на Министерски съвет стана ясно, че Варна може да разчита на 4,5 млн. лева за ремонта на Двореца на спорта и културата, с 1,5 млн. лева на Медицинския университет за строителство на факултет по фармация и 15 млн. за проектиране на Интермодален терминал (новото пристанище). Медицинският университет получава и 500 000 лева за енергийна ефективност и ремонт на филиала си в Сливен. Целият фонд от 30 млн. лева, отпуснат за Министерството на правосъдието за „Инвестиционна програма за подобряване на работната среда за съдилищата“, е за Варна. Тези средства ще са за строителството на нова Съдебна палата.

Общата стойност на проекта е 97 млн. лева, които включват и специалното оборудване. Стрителството е предвидено за 3 години. Сградата ще се намира между улиците ”Парижка комуна”, „Никола Даскалов”, „Никола Кънев” и ”Д-р Пискюлиев” на близо 7 дка площ. Тя ще има 11 етажа, два главни входа за граждани по бул.”Пискюлиев” и два входа за магистрати и служители.

Броени часове след оповестяването на новината кметът Иван Портних излезе с позиция, в която се казва: „По повод на министерското постановление, което показа разпределението на средствата по градове по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, искам да припомня, че община Варна кандидатства с проекти за над 150 млн. лв., сред които бе включен и ремонт на Двореца на културата и спорта. Специално внимание обърнахме и на проекта за изграждане на нова Съдебна палата, която да събере на едно място всички съдилища в града.

Разговори за ДКС(за ремонта, на която получаваме 4,5 млн. лв.) водихме още през лятото с г-н Пламен Орешарски. Надявам се, че реализацията на проекта за Съдебна палата (за стартиране получаваме 30 млн.лв.) ще даде възможност за освобождаване на сериозен сграден фонд, който ще може да бъде използван като база на библиотеката, на Младежкия дом и други обществени и културни институции“, допълва кметът.

Варна кандидатства с 15 проекта на обща стойност 149 562 028 лв. с ДДС пред фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.


7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук