16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Варненско лоби ли спъна Бургас по пътя към културна Европа?

Решението на комисията, с което Бургас отпадна от надпреварата за културна столица на Европа, разбуни духовете сред местните творци.  Заговори се, варненско лоби  в журито спънало кандидатурата на морския град и дори, че част от съдиите попадали в класическа ситуация на конфликт на интереси. Факт са обаче първите официални сигнали за порочната практика. От общината продължават да твърдят, че кандидатурата на Бургас е най-достойна за признанието Културна столица на Европа. Оттам приеха решението с недоумение и отчетоха, че подготвените материали са отговаряли на абсолютно всички изисквания на Европесйката  комисия.

Оценки на кандидатурите даде 13-членно  жури, в което влязоха седем експерти от Естония, Великобритания, Испания и Австрия и шест от България, определени със заповед на родното Културно Министерство. Българската следа в журито се падна на журналистът Георги Тошев, проф . Ивайло Знеполски, проф . Камелия Николова, доц . д-р Людмил Вагалински , Мария Кашукеева  и Светлана Христова. След неочакваното им решение местната администрация остава в очакване на протокола, от който да станат ясни факторите, които ликвидираха Бургас от класацията.

Йорданова определи решението като удар срещу всички 13 общини в региона, които застанаха зад кандидатурата на Бургас. Тя разкритикува остро изказване на един от членовете на журито като заяви: „Не може Георги Тошев, който е ПР  на варненския фестивал „Варненско лято” и съответно получава възнаграждение за това, да не е пристрастен в оценката си като член на комисията. Не може в публичното пространство да се появяват интервюта, в които той твърди, че не харесва Бургас и в същото време да бъде обективен при оценката си за града.”

Така или иначе, общината ще очаква доклада, от който да станат ясни факторите довели до отпадането на Бургас. Ще очаква и отговор от Европейската комисия за това достатъчно прозрачен ли бе конкурса и има ли наистина конфликт на интереси при избора. От общинския отдел култура пожелаха  успех на  на всички градове, които се класираха за следващия етап. Сега палци ще стискат само жителите на София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук