20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Василева няма да сваля мораториума за шистов газ

Не виждам основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ от 2012 г., заяви новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева. Министър Василева обеща да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. По думите й няма начин забраните да са пълни и трябва страната да върви към своето устойчиво развитие, но няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи.

Ивелина Василева

„Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение“, каза Василева на въпрос за политиката относно застрояването на Черноморието и защитените територии, цитиран от БТВ.

По думите й в момента ведомството има като приоритетни задачи да обяви защитените зони по местообитанията (за които срокът по евродиректива е краят на тази година), да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

Василева напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук