13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Мобилните камери били незаконни

Фишовете за скорост падат в съда Въпреки това КАТ ще има право да санкционира с електронен фиш шофьори, заснети с мобилни камери от патрулки  за превишена скорост и след обнародване  на решението.  Бъдат ли обжалвани в съда обаче, всички глоби със сигурност ще паднат.

Снимка:БГНЕС

Това е мнението на юридическия съветник на в. „Телеграф”, Мартин Янков цитиран от изданието по повод тълкувателното решение на Върховния административен съд. То бе гласувано в четвъртък от магистратите.

Според него, в закона за  движение по пътищата е записано, че електронен фиш може да се издава след установяване на нарушението от техническо средство „в отсъствието на контролен орган и на нарушител”, а в същото време подвижните радари у нас вървят в комплекс с поне двама катаджии, което предполага външна намеса. „Това ги прави незаконни”, считат магистратите.

Предстои обнародване на решението в държавен вестник. Стане ли това, Законът за движение по пътищата ще трябва да бъде променен. Това обаче, ще отнеме поне няколко месеца, през които сегашните разпоредби ще важат, пише „Телеграф”.

Според бъдещите промени, всеки водач, заснет с мобилна камера, ще може да обжалва санкцията си в съда и шансът тя да отпадне е 100%.

„Решението на съда не се коментира, то се изпълнява”, заяви вътрешният министър Цветлин  Йовчев. Той увери, че решението ще бъде изпълнено, възможностите прегледани, а работата изпълнена.

Остава въпросът какво ще се случи ако Законът за движение  по пътищата бъде променен така: „… електронен фиш може да се издава след установяване на нарушението от техническо средство, в ПРИСЪСТВИЕТО на контролен орган…”

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук